Svečanost u Pionirskoj dolini

Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar u iznosu od 20.000 KM, u zoološki vrt Rekreativno-zabavnog centra ''Pionirska dolina'' dopremljene su dvije nove vrste životinja – merkati i lemuri.
Svečanost u Pionirskoj dolini

Tim povodom je u Pionirskoj dolini (Patriotske lige 58) 10. oktobra 2014. godine održana svečanost u prisustvu zvanica iz Kantona Sarajevo i Općine Centar te mnogobrojnih posjetilaca.

 

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Zlatko Petrović te generalni direktor komunalnog preduzeća ''Park'' Safet Baltić su simboličnim presijecanjem vrpce ozvaničili dolazak dvije nove životinjske vrste u ovaj zoo vrt, kao i otvaranje ''Zoo shopa'' i ljetne bašte – restorana u krugu Pionirske doline.

 

Esad Tajić, upravnik Pionirske doline je kazao da je, zahvaljujući finansijskoj podršci  Općine Centar i razumijevanju uprava zoo vrtova iz Hrvatske i Slovenije, zoološki vrt u Pionirskoj dolini bogatiji za dvije nove egzotične životinjske vrste. –Iz Zagreba smo dobili dva para lemura, a iz Ljubljane četiri ženke merkata, tako da sada naš zoo vrt broji 57 životinjskih vrsta odnosno 530 životinja. Dio sredstava koje je donirala Općina Centar iskorišten je za gradnju nastambi za nove životinjske vrste. U ovom jedinom zoo vrtu u BiH životinje se najviše drže zbog edukacije mladih. Također smo ponosni i na rođenje malog lavića, što je prvi put u 60 godina postojanja ovog zoo vrta da dobijemo mladunče lava– kazao je Tajić.

 

Ovom prigodom upravnik Tajić je uručio načelniku Bećireviću zahvalnicu za sveukupnu dosadašnju podršku Općine Centar, dok su upraviteljice zooloških vrtova iz Zagreba i Ljubljane Davorka Maljković i Zdenka Fischinger predale upravniku Tajiću certifikat da su Pionirskoj dolini donirali merkate i lemure.

 

Današnju svečanost u Pionirskoj dolini, kojoj su prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar Inda Handžić i Amer Kapo, uveličali su članovi NVO altruista ''Svjetlo'' izvedbom prigodnog kulturno-zabavnog programa.

 

Nakon svečanosti posjetioci su mogli vidjeti pristigle nove životinjske vrste. Ipak je najviše pažnje izazvao mali lavić, koji je po prvi put pušten u šetnju po otvorenom prostoru nastambe. U prvoj lavićevoj šetnji najviše su uživali učenici Osnovne škole ''Edhem Mulabdić'' i polaznici vrtića ''Pony''.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti