Obilježena 22. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

U Ulici Tahtali sokak kod broja 10 na Bjelavama (bivša ulica Jelene Vitas) na današnji dan prije 22 godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je naših šest sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene.
Obilježena 22. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

Tim povodom su 10. oktobra 2014. godine, u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici osnovnih škola ''Alija Nametak'' i srednje Zubotehničke škole položili cvijeće ispred spomen-ploče te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevinim žrtvama.

 

Tog kobnog dana ratne 1992. godine u igri su nastradala djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9) te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

 

U ime Općine Centar cvijeće kod spomen-ploče u Tahtali sokaku su položili Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i njegov savjetnik Mustafa Resić.

 

Zahvalivši se svim prisutnima na njihovom dolasku, posebno načelniku Bećireviću za njegovu sveukupnu podršku, Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece je u svom obraćanju prisutnima kazao: -Mi mo danas na ovom mjestu da sačuvamo istinu od zaborava i govorimo o stravičnoj istini o dešavanjima tokom proteklog rata koju želimo budućim generacijama prenositi. Nažalost, nismo još dočekali da pravosuđe procesuira odgovorne zločince za ubijanja nedužnih civila u Sarajevu, kako se takve strahote ne bi ponovile– kazao je Grabovica.

 

Današnjem obilježavanju godišnjice masakra u Tahtali sokaku prisustvovala je i majka ubijenog Dževada, Hava Dautbašić. –Moj sin je u trenutku pogibije imao samo devet godina dva mjeseca i 16 dana. Cijelog dana smo bili zajedno, sekunde su odlučivale, kada je potrčao da se igra sa svojim vršnjacima. Dvadeset dvije godine je prošlo, a osjećaj je kao da je to bilo jučer. Imamo još kćerku i dvoje unučadi koji su mi utjeha u životu– kazala je Hava.   

 

Polaganju cvijeća su, u ime Općine Centar, prisustvovali i Ibrahim Burazerović, koordinator za mjesne zajednice u Službi za lokalnu samoupravu, te Selma Piljević i Izet Kuhinja, sekretari mjesnih zajednica ''Mejtaš-Bjelave'' i ''Ciglane-Gorica''.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti