Šestero Roma dobilo rodne listove

U velikoj sali Općine Centar u srijedu 13. augusta 2014. godine za šestero romske djece koja do sada nisu bila upisana u matičnim knjigama uručeni su rodni listovi.
Šestero Roma dobilo rodne listove

 Ova djeca ostala su neupisana jer ih roditelji nisu na vrijeme prijavili, pa su zbog toga ostala uskraćena za osnovna prava.  U našoj zemlji postoji značajan broj osoba koje nisu upisane u matične knjige, a najveći broj njih su Romi. Zbog toga, Udruženje „Vaša prava BiH“ uz podršku UNHCR-a BiH i u saradnji sa sarajevskim općinama provodi projekte obezbjeđenja besplatne pravne pomoći svim osobama koje još nisu upisane u matične knjige niti posjeduju lična dokumenta. Kako je naglasio predstavnik UNHCR-a za BiH Andrew Mayne, UNHCR radi na kampanji kako bi pomogli osobama kojima nedostaju dva osnovna dokumenta, rodni list i uvjerenje o državljanstvu.

 

-Većina tih osoba su Romi. UNHCR po tom pitanju surađuje sa Udruženjem „Vaša prava“ kao i sa medijatorom iz romske zajednice, općinskim i kantonalnim vlastima, te bh. entitetima i Ministarstvom za ljudska prava. Do sada je 1.121 osoba dobila rodni list i uvjerenje o državljanstvu. I u narednom periodu ćemo sarađivati sa zajednicama i vlastima kako bismo otkrili sve slučajeve gdje djeca nemaju ličnih dokumenata. Ukoliko razmišljamo o osobama kojima nedostaju osnovni dokumenti 80 posto tih slučajeva jesu djeca. Ta djeca, ako su u mogućnosti da idu u osnovnu školu, ne mogu da dobiju svjedočanstva na kraju godine. To ih dakle sprječava da nastave školovanje. Na ovaj način rješavaju se mnogi problemi, naglasio je Mayne.

 

Izvršni direktor Udruženja „Vaša prava“ Emir Prcanović izrazio je nadu da je uručenje rodnih listova zapravo početak za ostvarivanja drugih osnovnih prava.

-Sredinom 2008. godine zajednički smo prepoznali potrebu da se na jedan organizovan način pristupi rješavanju problema upisa u matične knjige rođenih odnosno pribavljanja dokumenata za osobe koje nisu upisane. Ono što je uslijedilo jeste prije svega snimanje stanja na terenu odnosno svojevrsna analiza potreba. Tada smo došli do podatka da preko 4.500 osoba u BiH nije bilo upisano u knjige državljana. Nakon toga uslijedio je čitav niz pravnih aktivnosti, posjeta lokalnim zajednicama, uspostavljanju tijesne saradnje sa romskim medijatorima i sve je to donijelo rezultate. Drago nam je što smo po prvi put omogućili osobama bez ličnih dokumenata da budu nosioci tih dokumenata i da po prvi put imaju pristup osnovnim socijalnim i ekonomskim pravima. Siromaštvo je uticalo da veliki broj osoba nije znalo i moglo da riješi pitanje upisa u matične knjige. Nedostatak ličnih dokumenata je vodio do isključenosti mnogih Roma pojedinačno, ali i čitavih zajednica iz osnovnih prava, kazao je Prcanović.

 

Pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar Jasna Beba naglasila je kako se već duži niz godina radi na rješavanju ovog problema.

-Općina Centar je ovaj problem prepoznala 2002. godine i mi smo ga definisali kao strateški cilj, a to je smanjenje broja djece bez određenog ličnog imena. Od 2002. godine do danas možemo govoriti o stotinama djece koja su zahvaljujući aktivnostima koje smo poduzimali zajedno sa centrima za socijalni rad i ostalim institucijama, upisana u matične knjige. U 2012. godini smo imali 217 djece neodređenog ličnog imena. Za njih 197 je određeno lične ime. Drago nam je da je UNHCR prepoznao ovaj problem i da radimo zajedno kako nijedno dijete ne bi ostalo neupisano u matične knjige, istakla je Beba.

Kemal Osmanović doveo je trogodišnje kćerke bliznakinje Sandru i Samru da preuzmu rodne listove.
-Hvala svima koji su nam pomogli da dobijemo ovu dokumentaciju. Moja supruga također nije imala dokumente, pa zato nismo mogli upisati djecu. Prvo smo njoj izvadili dokumente, a sada su ih dobile i naše kćerke, kazao je Osmanović.

Rodne listove dobila su četiri djeteta sa područja općine Centar, te dva mališana iz Novog Sarajeva. Lične dokumente djeci iz Novog Sarajeva uručila je pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Novo Sarajevo Gordana Pećanac.

02.07.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN CIJELE KALENDARSKE GODINE
Na račune 31 porodilje uplaćene jednokratne novčane pomoći
02.07.2024.
ZA PODRŠKU PROJEKTNIM AKTIVNOSTIMA 20.000 KM
Načelnik Mandić potpisao ugovor sa RKUD „Proleter“
02.07.2024.
ROK ZA DOSTAVU PRIJAVA 60 DANA
Novčani podsticaji Općine Centar za nabavku stočne hrane
Više vijesti