Općinsko vijeće Centar o položaju boračke populacije

Općinsko vijeće Centar održalo je 3. juna 2014. godine 3. tematsku sjednicu a na dnevnom redu je bila realizacija zaključaka sa 2. tematske sjednice o stanju u boračko-invalidskoj zaštiti i socijalnoj ugroženosti boračke populacije. Sjednicu je vodio predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić.
Općinsko vijeće Centar o položaju boračke populacije

Na ovoj sjednici prisutni su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast svih poginulim braniteljima, kao i žrtvama katastrofalnih majskih poplava te ubijenom vozaču GRAS-a Armenu Duliću.

 

Osnova za raspravu na 3. tematskoj sjednici je bio rezime prethodne tematske sjednice sa prijedlozima mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja boračke populacije, a kojeg je sačinila Komisija Općinskog vijeća za boračka pitanja u saradnji sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu i predstavnicima općinskih boračkih udruženja koja su korisnici budžeta Općine Centar. Osim općinskih vijećnika, u raspravi na 3. tematskoj sjednici su učestvovali i predstavnici boračkih udruženja.

 

Uz konstataciju daOpćina Centar vodi dužnu brigu o boračkoj populaciji i izdvaja značajna budžetska sredstva za poboljšanje njihovog socijalnog položaja, kao i za rad i projekte boračkih udruženja, naglašeno je da se još uvijek veliki broj boračkih porodica nalazi u teškoj materijalnoj situaciji, bez redovnih primanja i bez riješenog stambenog pitanja. Ukazano je na potrebu da se obezbijedi dosljedno provođenje zakona koji se tiču prava boraca i njihovih porodica, a naročito kad je u pitanju prednost u zapošljavanju djece iz šehidskih porodica.

 

Podrška osnivanju jedinstvenog saveza boračkih organizacija

Kad je riječ o boračkim udruženjima Općine Centar, predloženo je objedinjavanje devet organizacija odnosno osnivanje jedinstvenog saveza boračkih organizacija s ciljem racionalnije organizacije i efikasnijeg rada na dobrobit njihovog članstva. Predsjednik Inicijativnog odbora za provođenje postupka integracije u savez boračkih udruženja općine Centar Zijad Škamo je informisao Vijeće da je svih devet boračkih organizacija prihvatilo da uđu u savez i da je već sačinjen Statut te da bi se u drugoj polovini juna trebala održati i konstituirajuća sjednica.

 

Predloženo je uspostavljanje jedinstvenog bankovnog računa i plana projekata, kao i uspostavljanje jedinstvene baze podataka i socijalne karte članstva boračkih organizacija. Također je zatraženo da svih devet boračkih organizacija ubuduće imaju isti status kad je riječ o finansiranju iz budžeta Općine Centar, te da se obezbijedi pojačan nadzor i stalna kontrola utroška tih sredstava.

 

Po okončanju rasprave na ovoj tematskoj sjednici Općinsko vijeće je usvojilo više zaključaka. Prihvatajući informaciju Komisije za boračka pitanja sa prijedlozima mjera i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja boračke populacije, Vijeće je zadužilo Komisiju da definiše sve dosadašnje prijedloge i sugestije i uputi ih boračkim udruženjima na javnu raspravu, a nakon toga u formi usaglašenog prijedloga dostavi Općinskom vijeću.

 

Dajući podršku prijedlogu za udruživanje u jedinstven savez boračkih organizacija općine Centar, Vijeće je prihvatilo informaciju od strane predlagača i koordinatora za integraciju u savez i naglasilo da očekuje da se nastave razgovori sa svim zainteresiranim budućim članicama jedinstvenog udruženja.

 

Usvojen je i zaključak da Vijeće na jednoj od narednih sjednica razmatra izvještaj o poslovanju firme BOOC d.o.o. (koju je osnovalo pet općinskih boračkih udruženja), u skladu sa ugovorom sa Općinom. Po podnošenju izvještaja BOOC-a Općinskom vijeću, potrebno je razmotriti i formirati nove parametre za ulazne elemente ugovora između Općine Centar i boračkih udruženja.

 

Općinsko vijeće je zadužilo Komisiju za boračka pitanja i Službu za boračko-invalidsku zaštitu da zajedno sa boračkim udruženjima definiraju neke od elemenata i modela za izradu takozvanog socijalnog kartona po kojem će se pratiti finansijski elementi iz budžeta prema korisnicima budžetskih sredstava, kao i da predlože i eventualno definiraju model izrade registra branitelja 92-95.

 

S obzirom na činjenicu da je u ovogodišnjem budžetu izdvojeno 40.000 KM za zdravstvenu rehabilitaciju pripadnika boračke populacije, Vijeće je zadužilo Komisiju za boračka pitanja da zajedno sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu definira uvjete, raspiše javni poziv i u suradnji sa boračkim udruženjima izvrši odabir članova boračkih udruženja koji će, u skladu sa definiranim uvjetima, biti upućeni na klimatsko liječenje u rehabilitacioni objekat u Neumu.

 

Sa ove sjednice Vijeća upućen je i apel općinskoj administraciji i svima onima koji provode procedure prijema novih uposlenika da poštuju zakon o dopunskim pravima boraca koji članovima šehidskih porodica daje određene prednosti kod zapošljavanja.

 

 

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti