Povodom Dana Općine Centar održana svečana sjednica Općinskog vijeća

U velikoj sali Općine Centar u utorak 6. maja 2014. godine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu 2. maja – Dana Općine Centar. Sjednici, koju je vodila predsjedavajuća Općinskog vijeća Varja Nikolić, prisustvovali su i borci i članovi porodica šehida i poginulih branitelja, predstavnici drugih nivoa vlasti i ostali gosti.
Povodom Dana Općine Centar održana svečana sjednica Općinskog vijeća

Nakon intoniranja državne himne učesnici sjednice odali su počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim drugim žrtvama agresije.

Čestitajući praznik svim građanima općine Centar, predsjedavajuća Nikolić je podsjetila da je Općinsko vijeće 1998. godine donijelo odluku o proglašenju 2.maja za Dan Općine Centar.

- Sa dužnim pijetetom se sjećamo svih šehida i poginulih boraca, civilnih žrtava, a posebno u našim srcima nosimo tužnu uspomenu na više od 1.600 ubijene djece Sarajeva. Da bi dali tim žrtvama pomen i zahvalu za slobodu koju danas uživamo, ove Dane obilježavamo na dostojanstven način. Uvjerena sam da ćemo još dugo obilježavati Dane Općine Centar, njegujući prošlost i praveći iskorake za bolju budućnost, koju zaslužuju svih građani i građanke naše općine, Grada Sarajeva, kao i naše drage nam države Bosne i Hercegovine – kazala je Nikolić.

 

Svečanom skupu se obratio i dopredsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić koji je uputio čestitke za 2. maj i uspješnu odbranu BiH i njene

nezavisnosti.

Proslavljanje ovakvog datuma kakav je 2. maj je imperativ za sve one koji vole svoj dom, svoju mjesnu zajednicu i svoju državu. Živimo u teško vrijeme i činjenica je da je nekada važilo da općine žele biti uređene i bogate kao država, dok ovoga puta moramo konstatovati da država želi da bude uređena i bogata poput Općine Centar – istakao je Ajnadžić

 

 

Čestitke za Dan Općine uputio je i načelnik Dževad Bećirević koji je podsjetio prisutne na 22 godine koje su prošle od dana kada se odigrala presudna bitka za odbranu Predsjedništva RBiH koje je pred vratima Općine Centar.

- Naredne godine planiramo da, zajedno sa svim nivoima vlasti i u saradnji sa boračkim udruženjima, izgradimo spomenik svim braniteljima Sarajeva kod mosta Skenderija gdje se 2. maja 1992. godine odigrala odlučujuća bitka za odbranu BiH, na lokaciji koju je otkupila Općina Centar za ovu namjenu. Ovaj spomenik će biti podsjetnik, posebno mlađim generacijama, na događaje tokom najduže opsade ovog grada u historiji.  Također naredne godine planiramo da započnemo izgradnju Muzeja opsade (i odbrane) Sarajeva u parku Hastahana za koje je Općina obezbjedila 12.000 kvadrata zemljišta. Za ovaj muzej smo uradili idejno rješenje i obezbijedili novčana sredstva za izradu idejnog projekta – kazao je Bećirević, koji je ovom prilikom prisutne upoznao da je Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove počela sa preseljenjem u svoje prijašnje kancelarije u Općini Centar, čime se obnova Općine nakon februarskih dešavanja provodi prema planu.

 

U ime JOB „Unija veterana“ općine Centar prisutnima se obratio Enver Krluč, koji je naglasio da ovom prilikom neće govoriti o pojedincima i ličnostima koji su dali svoj veliki doprinos u odbrani Općine Centar i države RBiH.

– Golobradi mladići i sugrađani su svojim srcem i odvažnošću stali u odbranu svog grada od velikosrpske agresije iako su znali kakvu vojnu silu i mašineriju imaju pred sobom. Branioci, iako malobrojni, bili su svjesni svoje vrijednosti i uspjeli su zaustaviti veliku vojnu silu kakva je bila tadašnja JNA, potpomognuta sa bosanskosrpskim paravojnim formacijama. Zahvaljujem se načelniku Bećireviću i Općinskom vijeću Centar na dosadašnjem finansijskom doprinosu u izgradnji spomen-obilježja posvećenim našim šehidima i poginulim borcima, te za podršku u izgradnji spomen parka posvećen pripadnicima 105. mtbr, s ciljem da se čuva istina od zaborava – zaključio je Krluč.

Svečanu sjednicu su uveličali gitarista Emir Talović te pjesnik Salem Bajramović.

 

Na svečanoj sjednici načelnik Bećirević je policajcu Ahmetu Kurbagiću uručio priznanje „Policajac godine“ za 2013. godinu.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti