Okupljanje učesnika dešavanja 2. maja 1992. godine

U povodu obilježavanja Dana Općine Centar, u petak 2. maja 2014. godine u Ulici Maršala Tita 54 održano je okupljanje učesnika dešavanja 2. maja 1992. godine.
Okupljanje učesnika dešavanja 2. maja 1992. godine

Te ratne 1992. godine komanda tadašnje JNA poslala je 2. maja vojnu jedinicu sa tenkom, transporterima i drugim vojnim vozilima u namjeri da zauzmu zgrade Predsjedništva i Skupštine RBiH kao i druge značajne institucije. Tada su ih na mostu Skenderija dočekali pripadnici policije, specijalne jedinice MUP-a RBiH sa Kemom Ademovićem na čelu te samoorganizovane jedinice patriota koje su predvodili Nusret Šišić Dedo, Ismet Bajramović, Đemo Topalović i drugi, koji su uspjeli zaustaviti i taj napad.

 

O majskim dešavanjima ratne 1992. govorio je Dževad Topić Topa, ratni komandant bataljona Vojne policije i jedan od organizatora oružanog otpora. -U tadašnjem Radničkom univerzitetu „Đuro Đaković’’ uspjeli smo zarobiti jedinicu od 27 niških specijalaca, koje je predvodio pukovnik Dragan Šuput. Njihov zadatak je bio da povežu vojne jedinice smještene u tadašnjem Doma JNA na Drveniji sa jedinicama iz kasarne Maršal Tito, u namjeri da osvoje ovaj grad. Prilikom presijecanja kolone vojnih vozila rahmetli Alija Miladin je uništio jedan transporter JNA kod kafea „Estrada“– kazao je Topić i dodao: Ova grad su tada najviše branili mladi da kažem djeca od 18 do 26 godina. U mojoj jedinici je bila i jedna mlada djevojka od 18 godina Saida Buljubašić.

 

Jedan od učesnika u odbrani ovog grada i države BiH je i Muhamed Grebo, koji je nosilac najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. – Za mene svi koji su bili ovdje tog 2. maja 1992. godine, su heroji. Sarajevo nije odbranjeno uvježbanošću ni vojnom opremom sa kojom smo raspolagali već sa hrabrošću i velikim srcem branitelja ovog grada. Definitivno je 2. maj bio dan D za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu – kazao je Grebo.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti