Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

U povodu 5. februara - Dana sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu opsade 1992-1995. i obilježavanja 20. godišnjice od pogibije naših sugrađana na pijaci Markale, Skupština Kantona Sarajevo, Gradsko te općinska vijeća Kantona Sarajevo održali su zajedničku komemorativnu sjednicu u Narodnom pozorištu.
Dan sjećanja na sve poginule građane Sarajeva

Sjednicu je vodila Mirjana Malić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo. U ime Općine Centar sjednici je prisustvovala Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar zajedno sa vijećnicima.

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti poginulim sugrađanima učenjem Fatihe i minutom šutnje, Jovan Divjak, nekadašnji general Armije RBiH i sadašnji direktor Udruženja ''Obrazovanje gradi BiH'' je u svom obraćanju podsjetio na događaje 5. februara ratne 1992. godine. Na najnevinijem mjestu u gradu gdje su izgladnjeli došli po komad kruha, vreću drva, ''Ikar'' konzervu, po gram ili dva povrća, agresorska granata prekinula je živote 68 ljudi i teško ranila 144. To su bili obični ljudi, poštovali drugog i drugačijeg. U ovom gradu ne prođe niti jedna sedmica da nema obilježavanja nekog ovakvog događaja, od prvog masakra civila u sadašnjoj Ferhadiji 27. maja 1992. godine, do posljednjeg masakra ispred Gradske tržnice Markale 28. augusta 1995. godine. Na žalost, današnje vlasti ne osjećaju potrebu i odgovornost da kroz socijalnu zaštitu osiguraju stabilan život onima koji su izgubili svoju rodbinu u proteklom ratu. Među borcima koji su tokom opsade grada podnijeli najteži teret bilo je dosta žena koje su ravnopravno učestvovale u odbrani zajedno sa muškarcima. U nedostatku hrane, vode, struje i plina Sarajke su održavale svoja domaćinstva. Također je mnogo žena radilo u bolnicama, domovima zdravlja, apotekama, vojnim stacionarima, u prosvjeti. Žene su održale integritet grada– kazao je Divjak.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti