Načelnik Bećirević potpisao memorandum o pristupanju GOLD projektu

Direktor misije USAID-a u BiH David Barth i savjetnik SIDA-e Pele Persson su zajedno sa načelnicima i gradonačelnicima Banje Luke, Bijeljine, Bihaća, Općine Centar Sarajevo, Ljubuškog i Tuzle 4. februara 2014. godine u prostorijama sarajevskog hotela ''Evropa'' potpisali Memorandum o razumijevanju u vezi sa realizacijom Projekta unapređenja lokalnog razvoja u BiH (GOLD). U ime Općine Centar dokument je potpisao načelnik Dževad Bećirević.
Načelnik Bećirević potpisao memorandum o pristupanju GOLD projektu

Projekt unapređenja lokalnog razvoja u BiH, koji će biti po prvi put realizovan u našoj državi, zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (SIDA). Cilj projekta je da se, putem podrške lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privuku investicije i otvaraju nova radna mjesta, za šta je potreban angažman građana, javnog i privatnog sektora, akademske zajednice, nevladinih organizacija, kao i donatora.

 

David Barth je u svom obraćanju izjavio da je riječ o veoma važnom projektu koji će biti jedna od najznačajnijih prilika za ekonomski razvoj u BiH. –Početna vrijednost ovog projekta je 20 miliona dolara i naši su planovi da ga realiziramo u 48 općina/gradova širom Bosne i Hercegovine. Poznato nam je da je glavni problem stanovnika ove zemlje velika nezaposlenost. Poražavajuća je činjenica da je 63% mladih ljudi u BiH bez posla i zbog toga moramo istrajati i naći općine koje će sarađivati na stvaranju povoljnog ambijenta za biznis. Mi zaista moramo brzo djelovati, ne možemo čekati da se završe politički sukobi i politička borba– rekao je Barth.

 

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je prilikom potpisivanja memoranduma kazao da za njega današnji događaj jako puno znači, jer su dvije velike međunarodne organizacije ukazale povjerenje Općini Centar. –Uložit ću sve kapacitete Općine Centar da pomognemo u ostvarenju ovog projekta, kako bismo na najbolji mogući način postigli zadate ciljeve projekta. Na području općine Centar, gdje su smještene sve važnije institucije, velika su ulaganja u komunalni i privredni razvoj. Bitno je naglasiti da središnja sarajevska općina ima i ruralne dijelove koji su lijepi i puni resursa koje treba iskoristiti. Također se nadam da će naša općina putem ovog projekta pomoći razvoju drugih manjih i nerazvijenih jedinica lokalne samouprave– kazao je Bećirević.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti