Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 16. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 30. januara 2014. godine. Sjednicu je vodila predsjedavajuća Vijeća Varja Nikolić koja je na početku kazala da je 16. sjednica važna u historiji Općinskog vijeća Centar jer je prva koja se održava putem projekta ''e-vijeće'', uz primjenu modernih tehnologija i elektronske komunikacije, što će sigurno doprinijeti većoj efikasnosti i transparentnosti u radu Vijeća.
Održana 16. sjednica Općinskog vijeća Centar

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o toku priprema i realizacije projekata vodosnabdijevanja područja Nahorevo. Kad je riječ o projektu koji se odnosi na izvorište Klanice (područje općine Stari Grad) vijećnica Edina Latif je, u ime vijećnika iz Centra u Gradskom vijeću Sarajeva, informirala da su održali sastanke u Gradskoj upravi i sa gradonačelnikom te da je Ministarstvo prostornog uređenja Kantona Sarajevo proglasilo Gradsku upravu nadležnom za izdavanje urbanističke saglasnosti za izgradnju vodovoda s obzirom na činjenicu da projekt obuhvata teritorij dvije općine.

Kad je u pitanju vodosnabdijevanje Nahoreva sa izvorište Bijele stijene u općini Centar, vijećnici su infomisani da je u prošloj godini urađen elaborat istražnih radova i idejni projekt vodosnabdijevanja na osnovu čega je izdata urbanistička saglasnost. Na osnovu izdate urbanističke saglasnosti urađen je glavni projekt mreže /trase/ za koju je Općinsko vijeće donijelo rješenje o pravu služnosti Općine Centar za zemljište gdje je planirana trasa. U januaru ove godine urađena su četiri dijela glavnog projekta (vodozahvat, izgradnja rezervoara i dvije pumpne stanice). Trenutno Služba za prostorno uređenje analizira projekt i smatra da će trebati izvršiti neke korekcije, nakon čega će dostaviti Službi za imovinsko-pravne poslove zahtjev za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za objekte vodovodnog sistema. Nakon toga ići će se u proceduru izdavanja građevinske dozvole.

Usvojen je zaključak da se do maja ove godine održi posebna sjednica Općinskog vijeća posvećena pitanju vodosnabdijevanja područja Nahoreva i Nahorevskih brda.

 

Vijećničke inicijative i pitanja

Vijećnici su na 16. sjednici uputili više pitanja i inicijativa, a o pojedinima su i glasali. Tako je podršku Vijeća dobila inicijativa Kluba vijećnika Socijaldemokratske unije u Općinskom vijeću Centar koja glasi: ''Ako u toku mandatnog perioda, unutar jedne parlamentarne stranke dođe do političkih podjela, a Klub vijećnika ostane jedinstven, sredstva namijenjena za rad parlamentarne grupe uplaćuju se na žiro račun koji svojom odlukom Klub vijećnika dostavi sekretaru Općinskog vijeća''.

Vijeće je dalo podršku i inicijativi koju su uputili Dževad Topić i Nedžad Ajnadžić da se iz općinskog budžeta izdvoji 4.000 KM Udruženju ''Žena - žrtva rata'' za sanaciju kuće u Pionirskoj ulici u Višegradu u kojoj će biti muzej kako se ne bi zaboravili zločini počinjeni na tom području 1992-1995. godine.

Općinsko vijeće je podržalo inicijativu dopredsjedavajućeg Nedžada Ajnadžića da delegacija Općinskog vijeća Centar posjeti Narodnu kuhinju ''Stari Grad'', Dom u Nahorevu za socijalno zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba, kao i Općinu Srebrenica.

Podršku Vijeća dobila je i inicijativa vijećnika Harisa Fazlagića da se uputi urgencija Vladi Kantona Sarajevo – Kantonalnom MUP-u i Policijskoj upravi Centar da se, s obzirom na učestale pojave izuzetno opasnog i brutalnog nasilja u školama i oko njih, pojača prisustvo pripadnika policije kod svih osnovnih i srednjih škola u Centru u vrijeme nastavnih smjena i velikog odmora.

 

Poslovni prostori

Općinsko vijeće je odlučilo da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije u Ulici Husrefa Redžića 9 (površine 61 m2 po cijeni 7,20 KM/m2).

 

Imovinsko-pravni odnosi

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata na adresama: Skenderija čikma 1, Himze Polovine bb, Skenderija 60, Dejzina Bikića 111-a, Nedžada Mušića 64, kao i odluku o prestanku statusa nepokretnosti u općoj upotrebi u svrhu legalizacije dograđenog dijela stambenog objekta u Ulici Bardakčije broj 38.

 

 

O izboru članova Savjeta MZ ''Trg oslobođenja-Centar'' na narednoj sjednici

Sa dnevnog reda 16. sjednice skinut je Zaključak Komisije za provođenje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica općine Centar u vezi sa izborom članova Savjeta MZ ''Trg oslobođenja-Centar'' i zaključeno je da se pomenuti dokument uputi Komisiji za Statut i propise na mišljenje, nakon čega će biti na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća.

 

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti