Općina Centar podržava volontiranje školaraca

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić primila je 28. januara 2014. godine u Općini Centar predstavnice udruženja ''Centar za razvoj omladinskog aktivizma'' (CROA) Amelu Sirovina i Nermu Mujković.
Općina Centar podržava volontiranje školaraca

Gošće su tom prilikom uručile zahvalnice koje je Udruženje dodijelilo Općini Centar, Varji Nikolić i pomoćnici načelnika za obrazovanje, sport i kulturu Zakiri Šero za dosadašnju podršku u realizaciji projekta ''Volontiranje je cool''.

 

-Drugu godinu zaredom realizujemo pomenuti projekt, koji ima za cilj razvijanje znanja i vještina kod školaraca za dobrobit društva. U 2013. godini projekt je realizovan u 25 osnovnih škola sa područja Kantona Sarajevo, u okviru kojeg je 500 volontera ''odradilo'' 17.280 sati dobrovoljnog rada, što kad se preračuna u novčanu vrijednost iznosi više od 54.000 KM plaćenog rada. Sa područja općine Centar učestvovalo je 140 učenika sedmih, osmih i devetih razreda iz osnovnih škola: ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Musa Ćazim Ćatić'', ''Isak Samokovlija'', ''Hasan Kikić'', ''Hasan Kaimija'', ''Vladislav Skarić'' i ''Safvet-beg Bašagić'', koji su po slobodnom izboru bili aktivno uključeni u projekte pomoći osobama treće životne dobi, djeci sa umanjenim sposobnostima, osobama u stanju socijalne potrebe koje koriste usluge narodnih kuhinja, oboljeloj djeci koja se liječe u Kliničkom centru na Koševu - kazala je Amela Sirovina i dodala da Udruženje planira projekt proširiti i na Mostar, Tuzlu i Goražde.

 

Na završnoj manifestaciji projekta ''Volontiranje je cool'', koja je održana u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici 5. decembra 2013. godine - na Međunarodni dan volonterizma, predstavljeno je 13 najuspješnijih učeničkih radova o volonterizmu te su najboljima uručene i nagrade. Prvu nagradu dobila je OŠ ''Zahid Baručija'' iz Vogošće, drugo mjesto OŠ ''Safvet-beg Bašagić'' (općina Centar), dok je trećeplasirana OŠ ''Mula Mustafa Bašeskija'' iz Starog Grada.

 

Varja Nikolić se, u ime Općine Centar i Općinskog vijeća zahvalila predstavnicama Udruženja na realizaciji dobrog projekta koji ima vidljive rezultate. –Impresionirana sam entuzijazmom učenika koji su sami odabrali projektni zadatak, što ima za rezultat povećanje svijesti o društvenoj angažovanosti koja je veoma bitna za  poboljšanje uslova života posebno najosjetljivih kategorija stanovništva poput starih i djece– kazala je Nikolić.

 

Projekt ''Volontiranje je cool'' finansijski je podržala Općina Centar sa 3.000 KM.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti