Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

U okviru programa stručnog usavršavanja općinskih uposlenika, Služba za informatiku i informisanje je organizovala za 13 novih volontera predavanje o informacionom sistemu Općine Centar - pravima i obavezama korisnika računarskih sistema, koje je održano 23. januara 2014. godine.

Zaželjevši volonterima dobrodošlicu i uspješan rad u općinskim službama, pomoćnik načelnika za informatiku i informisanje Zlatko Voljevica je tokom prvog dijela svog izlaganja predstavio historijat razvoja informacionog sistema u Općini Centar u protekle dvije decenije. Tako je bilo riječi o općinskoj web stranici koja je u funkciji od 1999. godine i više puta je redizajnirana kako bi građani mogli imati lakši i brži pristup informacijama. U sklopu projekta uvođenja u Općini Centar elektronske uprave Služba za informatiku i informisanje je realizovala niz značajnih aktivnosti, kao što su: uvođenje SMS servisa za građane koji putem mobilnih telefona mogu dobiti podatke o stanju njihovih zahtjeva koji se rješavaju u općinskim službama, zatim digitalizacija katastra, info kiosci, informativni bilteni… Pored pogodnosti za korisnike usluga, urađeno je i niz inovacija i poboljšanja kojima se olakšava rad općinske administracije (jedinstvena baza glavnog općinskog protokola, digitalno arhiviranje predmeta, ''RePro'' program praćenja realizacije općinskih projekata sa finansijskim pokazateljima, elektronska razmjena podataka iz baza koje vode razne institucije i drugo). Posebno je bilo riječi o aktuelnom projektu ''e-vijeće'' čije uvođenju je u toku. Elektronska komunikacije sa Općinskim vijećem će primjenom modernih tehnologija svakako povećati efikasnost i transparentnost, te smanjiti troškove štampanja materijala za sjednicu, jer su oni sada dostupni vijećnicima  putem interneta.

Volonteri su informisani i o planovima za dalje unapređivanje informacionog sistema u Općini Centar, a u drugom dijelu predavanja upoznati su o pravima i obavezama prilikom korištenja općinske informatičke opreme, pri čemu je posebna pažnja posvećena zaštiti informatičkog sistema. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti