Održan nastavak 13. i 14. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 19. decembra 2013. godine održan je nastavak 13. redovne sjednice (čiji je prvi dio održan 5. decembra 2013.) a potom i 14. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje Vijeća je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održan nastavak 13. i 14. sjednica Općinskog vijeća Centar

Vijećnička pitanja i inicijative

U nastavku 13. i na početku 14. sjednice vijećnici su uputili više pitanja i inicijativa, od kojih su pojedine dobile podršku Vijeća. Inače je dogovoreno da ubuduće prvi sat zasjedanja Općinskog vijeća bude posvećen vijećničkim pitanjima i inicijativama.

Općinsko vijeće je prihvatilo inicijativu, koju je uputio Dževad Vrabac (SDP), za stavljanje van snage zaključka Vijeća od 29. jula 2013. godine o blokiranju finansijskih sredstava za JU ''Centar za sport i rekreaciju''. Deblokadom budžetskih sredstava ''Centru za sport i rekreaciju'' za školsku 2012/2013. godinu bio bi omogućen nastavak sportskih projekata za djecu predškolskog uzrasta i učenike osnovnih škola, kao što su sportsko-animacijski program za djecu iz vrtića, kao i škole gimnastike, košarke, skijanja, tenisa za osnovce itd. Podršku Vijeća je dobila inicijativa dopredsjedavajućeg Nedžada Ajnadžića (SDA) da se budžetska sredstva u iznosu od 50.000 KM namijenjena za obnovu vrtića u Ulici Patriotke lige (MZ ''Breka-Koševo II'') prebace sa kapitalnih ulaganja na drugi budžetski kod, kako bi postala operativna. Općinsko vijeće je dalo podršku inicijativi Hamdije Hasanovića (SDA) da se u budžetu za 2014. godinu planira 60.000 KM za novogodišnje paketiće djeci uzrasta do 11 godina sa područja Centra koja primaju dječiji dodatak. Prihvaćena je i inicijativa vijećnice Amele Kuskunović (Naša stranka) da se zgrada u kojoj je bila Poljoprivredna zadruga u Nahorevu da na korištenje za Školu u prirodi za učenike osnovnih škola i s tim u vezi uputi dopis direktorima osnovnih škola sa područja općine Centar.

Podršku Općinskog vijeća dobila je i inicijativa Komisije za statusna pitanja građana treće životne dobi, koju je iznijela vijećnica Zora Ostojić (Stranka penzionera), za provođenje anketiranja osoba starijih od 65 godina koje žive u općini Centar, a u cilju izrade baze podataka o toj populaciji i njihovim potrebama.

Vijeće je podržalo inicijativu Ese Tucakovića (Stranka za BiH) da se utvrdi zašto Komisija za mjesne zajednice i saradnju sa drugim općinama i gradovima nije odobrila niti jedan od projekata koje su kandidirali savjeti svih 15 mjesnih zajednica, a za koje je u ovogodišnjem budžetu obezbijeđeno 15.000 KM.

Podršku Općinskog vijeća dobila je inicijativa Suvada Kerle (Stranka za BiH) da se formira stručna komisija pri Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove koja će utvrditi gdje su sve u općini Centar uzurpirane javne površine i bespravno napravljeni privatni parkinzi koji se nezakonito naplaćuju, te da o tome komisija informiše Općinsko vijeće. Podršku vijećnika je dobila i inicijativa Amele Kuskunović da se uputi urgentno pismo menadžmentu Kliničkog centra na Koševu da preispita i ukine odluku o zabrani parkiranja u krugu Kliničkog centra.

Izbori i imenovanja

Općinsko vijeće je, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja i mandatno-imunitetska pitanja a na inicijativu klubova vijećnika, donijelo odluke o razrješenju i imenovanju pojedinih članova radnih tijela Vijeća. Članstva u Komisiji za energetsku efikasnost razriješen je Tarik Nikšić i na tu dužnost izabrana Branka Sarić. U Komisiju za ekologiju i zaštitu kulturnog i prirodnog naslijeđa izabrana je Safeta Beglerović umjesto Nedima Lukača koji je razriješen te dužnosti. Članstva u Komisiji za prevenciju maloljetničke delinkvencije i narkomanije razriješena je Nermina Lagumdžija a na njeno mjesto je izabrana Selma Lučkin. Mujo Žilić je razriješen članstva u Komisiji za odnose sa javnošću i na tu dužnost je izabran Ladislav Kremenjaš. U Komisiju za obrazovanje izabran je Rijad Ganibegović umjesto Melihe Lekić, dok je u Komisiju za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti izabran Đemo Topalović umjesto Murisa Mašića. Aida Murtić razriješena je članstva u Komisiji za kulturu i na njeno mjesto je izabrana Belma Pećanin. Članstva u Komisiji za statusna pitanja građana treće životne dobi razriješena je Aida Gredić, a na tu dužnost je izabran Salko Ćurevac.

Usvojena je Odluka o formiranju Komisije za utvrđivanje načina izmjene općih akata Javne ustanove ''Centar za sport i rekreaciju''. U komisiji, koja broji devet članova, su: Nedžad Ajnadžić, predsjednik, Amra Zulfikarpašić, Esad Hrvačić, Igor Kamočaji, Eso Tucaković, Dževad Topić, Edina Latif, Zora Ostojić i jedan predstavnik JU ''Centar za sport i rekreaciju''.

Dodjela poslovnih prostora u zakup

Vijeće je donijelo odluke o dodjeli poslovnih prostorija Općine Centar u petogodišnji zakup, na osnovu javnog oglašavanja, i to u ulicama: Ćemaluša 1, Hamze Hume 2, Hamze Orlovića 9, Mehmeda Spahe 12/I, kao i tri poslovna prostora na adresi Nikole Kašikovića 9.

 

Izmjene Pravilnika o stipendiranju na narednoj sjednici Vijeća

U raspravi o Prijedlogu izmjena i dopuna Pravilnika o dodjeli stipendije ''Prof. dr. Husein Kulenović'' vijećnici su na ovoj sjednici uputili više amandmana, pa je zaključeno da se za narednu sjednicu Općinskog vijeća, zakazanu za 27. decembar, pripremi Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika sa amandmanima.

Imovinsko-pravna pitanja

Općinsko vijeće je donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije bespravno izgrađenih objekata. Vijeće je također donijelo rješenje o izuzimanju iz posjeda Fonda Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilisane borce i prognane osobe iz Sarajeva, dio izgrađenog zemljišta, radi uknjižbe kao javno dobro saobraćajnice na lokalitetu Šip (ispred objekata L1-L6 i objekata L7-L8). Za pomenuto izuzeto zemljište Općina će Fondu isplatiti naknadu u iznosu 321.030 KM.

Predlagač – općinski načelnik je povukao sa dnevnog reda 14. sjednice Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o davanju saglasnosti Vladi Kantona Sarajevo za raspolaganje gradskim građevinskim zemljištem u cilju davanja koncesije za izgradnju javne podzemne garaže kod Narodnog pozorišta.

 

Potrebne cjelovite aktivnosti za provedbu propisa iz oblasti poljoprivreda

Vijeće je primilo k znanju Informaciju o poduzetim mjerama i aktivnostima na realizaciji obaveza Općine u oblasti poljoprivrede utvrđenih novim zakonskim i drugim propisima. Konstatovano je da je oblast poljoprivrede široko normativno regulisana, zbog čega je ubuduće potrebno poduzimati mjere i aktivnosti iz svih propisa a ne samo djelimično, kao do sada, jer su nadležnosti općina kao jedinica lokalne samouprave u toj oblasti dosta izražene. U tom smislu će biti značajan Akcioni plan razvoja poljoprivrede na području općine Centar, kojeg treba sačiniti po ranijem zaključku Vijeća.

Što prije staviti u funkciju zgradu u Narohrevu gdje je bila Poljoprivredna zadruga

Općinski vijećnici su primili k znanju Informaciju o realizaciji inicijative za dalje korištenje poslovnog objekta u Nahorevu bb gdje je bila Poljoprivredna zadruga. U raspravi je istaknuto da tu zgradu, u čiju izgradnju je Općina uložila velika budžetska sredstva, treba što prije revitalizirati odnosno staviti u funkciju, te da se pitanje dalje namjene objekta – koji bi trebalo da bude samoodrživ, rješava multidisciplinarno.

 

Općinsko vijeće je primilo k znanju Informaciju Popisne komisije Općine Centar o realizaciji popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti