Vijećnicima Centra prezentiran idejni projekt Muzeja opsade Sarajeva

Za vijećnike Općinskog vijeća Centar, predstavnike boračkih udruženja i članove nekoliko komisija Općinskog vijeća upriličena je 17. decembra 2013. godine u velikoj sali Općine Centar prezentacija idejnog rješenja projekta ''Muzej opsade Sarajeva – Umijeće življenja ‘92-’96.'' (FAMA kolekcija), koji će biti izgrađen u parku Hastahana na Marijin Dvoru.
Vijećnicima Centra prezentiran idejni projekt Muzeja opsade Sarajeva

Ovaj skup, kojem je prisustvovao i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, vodio je Dževad Topić, vijećnik i predsjednik Komisije za boračka pitanja.

 

Projekt od velikog značaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, čija je realizacija pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i u partnerstvu sa Općinom Centar, pokrenuo je i vodi Konzorcij sastavljen od četiri organizacije: FAMA International, MESS, Obrazovanje gradi BiH i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

 

Predstavljajući osnovne ideje projekta i dosadašnje aktivnosti, autorica projekta Suada Kapić i rukovodilac Konzorcija Dino Mustafić su kazali: –Napravili smo virtualni muzej opsade, te smo od nadležne službe Općine Centar dobili urbanističku saglasnost za izgradnju muzeja u parku Hastahana. Muzej će biti interaktivnog karaktera gdje će posjetioci moći, nakon ulaska kroz tunel (što asocira na sarajevski ratni tunel spasa), u svakom tematskom kontejneru vidjeti i doživjeti najvažnije segmente opsade, kao što su: blokada, aerodrom, vatra, voda, hrana, ogrjev, kultura, djeca, snajperi, prevoz, umjetnost, izumi za opstanak... I sam oblik budućeg muzeja podsjeća na kontejner, što ima simboličku poruku. U toku je prikupljanje finansijskih sredstava za izgradnju, a već su interes iskazali predstavnici Istanbula, Barcelone i drugih gradove Evrope. Izgradnjom muzeja, koji treba biti samoodrživ, imat ćemo trajno sjećanje na period kada je u nama ostala doza ljudskosti, pored velikog terora za četiri godine opsade-. Tokom prezentacije prisutni su iznijeli mišljenje da se do okončanja izgradnje Muzeja opsade Sarajeva, sva kolekcija smjesti u prostorije Fonda memorijala na Kovačima.

 

Na ovom skupu je prezentiran i idejni projekt obeliska ''Bosanski nacionalni memorijalni spomenik''. Vedad Čengić, izvršni direktor ''Family Memorial Foundation'', osnovane u New Yorku, a koja je prikupila sredstva za obelisk kojeg žele izgraditi u parku Hastahana kod Muzeja opsade, je rekao da bi taj spomenik bio simbol višestoljetne bosanske državotvornosti, opstojnosti i kulturne tradicije.

 

-Nadamo se da će nakon pribavljanja odgovarajuće projektne dokumentacije i potrebnih dozvola izgradnja spomenika započeti u što kraćem vremenskom roku– kazao je Čengić.

 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti