Javni doček Nove 2014. godine u organizaciji Grada Sarajeva i partnera pod sloganom ''Tropska noć u Sarajevu''

U Gradskoj upravi Grada Sarajeva 16. decembra 2013. godine je održana prva press konferencija povodom Javnog dočeka Nove 2014. godine, koju Grad Sarajevo i ove godine organizira zajedno sa partnerima: gradskim općinama (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad), Kantonom Sarajevo, Turističkom zajednicom KS i BH Telecomom.
Javni doček Nove 2014. godine u organizaciji Grada Sarajeva i partnera pod sloganom ''Tropska noć u Sarajevu''

Aljoša Čampara, zamjenik gradonačelnika i predsjednik Izvršnog odbora za Javni doček Nove 2014. kazao je kako će se program i ove godine sastojati iz dva dijela, Centralnog i Dječijeg. Centralni program će se održavati  na platou ispred BBI centra – na Trgu djece Sarajeva i trajat će od 21.00 do 01.00 sat iza ponoći. Slogan ovogodišnje manifestacije je ''Tropska noć u Sarajevu'', što je light motiv uspjeha naše fudbalske reprezentacije koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

U okviru Dječijeg programa, čiji će detalji biti poznati na drugoj press konferenciji, koja će se najvjerovatnije održati u posljednjoj sedmici pred sam doček Nove 2014., bit će izvedena dječija predstava u dva termina i podijeljeno hiljadu novogodišnjih paketića ustanovama koje se brinu za djecu bez roditeljskog staranja i djeci sa posebnim potrebama.

Iako je ovogodišnji budžet za doček Nove godine manji za 30.000 KM u odnosu na prošlu godinu, Čampara je obećao dobar provod uz kvalitetan i bogat program.

Ovom prigodom Čampara je pomenuo i 3. Sarajevo Holiday Market čiji je počasni pokrovitelj Grad Sarajevo.

 

Grad Sarajevo će Javni doček Nove 2014. godine ispred BBI-a centra pripremiti, organizovati i realizovati u saradnji sa TV FACE, koja producira i emituje program dočeka i koja je glavni medijski pokrovitelj. Feđa Hadžifejzović i Marijan Mijajlović su se u ime TV FACE zahvalili Gradskoj upravi na povjerenju i  najavili spektakl. Naglasili su kako je ovo prvi put da će se ovakav prijenos raditi u HD formatu i  prenositi putem satelita širom Evrope, Amerike i Australije, te kako je ovaj doček zaključak uspješne godine za FACE TV.

Medijski pokrovitelji ovog događaja su Radio Stari Grad i Antena Sarajevo, Oslobođenje, portal Source Production i Metromedia.

 

Prema odluci gradonačelnika Ive Komšića, fokus je ove godine stavljen na domaće izvođače. Centralni program započet će Genetic Grooves Guru DJ, nakon kojeg će sljedećim redosljedom nastupati grupe Divanhana, „The Last Locatiuon“, „Konvoj“, reper Frenkie, Sarajevo Drum Orchestra sa plesačima i band Serios Beat Lovers.

 

DJ Muhamed Trnka zadužen za zagrijavanje i okupljanje publike ispred BBI centra, zahvalio se Gradskoj upravi i izrazio zadovoljstvo i čast što će kao DJ otvoriti novogodišnji program.

U ime Divanhane, benda koji njeguje tradicionalnu bosansku pjesmu sevdalinku, presvučenu u nove moderne aranžmane, obratila se Alma Talibećirević, glasnogovornica benda. Ona je naglasila kako je Divanhana sve više poznat i tražen bend koji je u toku ove godine imao preko 60 nastupa, kako u BiH tako i u inozemstvu, te da im je posebna čast nastupati pred domaćom publikom u gradu u kojem su započeli svoje putovanje, Sarajevu, i zaključiti vrlo uspješnu i aktivnu godinu.

Muhamed Latić, frontmen perspektivne sarajevske rock grupe ''The Last Location'', zahvalio se Gradskoj upravi na pozivu i naglasio važnost učešća domaćih bendova na ovakvoj manifestaciji Dodao je da pored već svojih poznatih pjesama, ova grupa priprema i iznenađenje za sve one koji će Novu godinu dočekati na otvorenom na Trgu djece Sarajeva.

U ime kultne sarajevske grupe Konvoj, obratio se Nedžad Merđanović koji je izjavio da se nada dobrom i kvalitetnom provodu. Poslije ljubavnih priča „Konvoja“, nastupom najpoznatijeg bh. repera Adnana Hamidovića – Frenkija zaključit ćemo 2013. godinu.

U Novu 2014. ući ćemo u ritmu sambe i brazilskog karnevala sa Sarajevo Drum Orchestrom i vrhunskim bh. plesačima: ''Mi u Sarajevo Drum Orchestru, živimo brazilske ritmove i poklanjamo ih svesrdno svima koji nas slušaju. Prvi smo ih donijeli na ove prostore na dočeku Nove 2000. godine i uveli brazilske živosti u BiH. Sada nas Zmajevi vode u Brazil 2014.'', istaknuo je Gordan Kranjčić.

Tačno u ponoć bit će upriličen vatromet, nakon kojeg će gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputiti novogodišnju čestitku. Iza ponoći bend Serious Beat Lovers zabavljat će prisutne uz najveće svjetske hitove.

Novogodišnju atmosferu na Trgu djece Sarajeva sigurno će začiniti voditeljski par: poznata TV i radijska voditeljica, Lejla Pašalić te glumac i radio voditelj Kemal Čebo.

 

Kako je Aljoša Čampara naglasio, javni doček pravimo radi naših građana, onih koji neće i ne mogu nigdje otputovati, ali također i radi turista, s obzirom na najavljeni veliki broj turista prema podacima iz Turističke zajednice KS, posebno iz susjednih zemalja, zapadne Evrope i dijaspore.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti