Digitalizacija katastra Općine Centar

S ciljem stalnog unapređenja kvaliteta usluga koje katastar sarajevske Općine Centar pruža svojim korisnicima, tokom ove godine Služba za imovinsko-pravne poslove i katastar nekretnina je realizovala prvu fazu digitalizacije katastarskih podataka Općine Centar.
Digitalizacija katastra Općine Centar

Digitalizovane baze podataka su zasnovane na Oracle tehnologiji, koju koriste mnoge katastarske i zemljišno-knjižne službe u Bosni i Hercegovini i zemljama regiona. Za prvu fazu digitalizacije katastarskih podataka Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 49.000 KM.

 

Osim novih baza podataka, u koje je uneseno 4.000 skeniranih katastarskih predmeta, firma GAUSS d.o.o. Sarajevo (koja je angažovana za taj posao) razvila je i novu web aplikaciju koja omogućava službenicima katastra Općine Centar pristup katastarskim podacima putem interneta. Pomenuti sistem odlikuje efikasno upravljanje arhivskim katastarskim dokumentima, centralizacija i koordinacija arhivskih zemljišnih podataka, a zbog jednostavnog pristupa cjelokupnoj arhivi povećana je efikasnost službenika u radu sa korisnicima usluga katastra Općine Centar. Također je omogućeno pretraživanje po katastarskoj općini i parceli, posjedovnom listu, ličnim podacima korisnika, broju promjene i drugim relevantnim podacima, što do sada nije bilo moguće. Uposlenicima katastra Općine Centar su predstavnici firme GAUSS održali prezentaciju novog sistema i rada sa novim bazama podataka.

 

Realizacija druge faze digitalizacije katastra Općine Centar je planirana u periodu od januara do marta 2014. godine, kada će biti skenirano i prebačeno u digitalnu bazu podataka oko 5.000 predmeta. Za taj posao će iz općinskog budžeta biti izdvojeno 15.000 KM. 

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti