Održana 13. sjednica Općinskog vijeća Centar

Redovna 13. sjednica Općinskog vijeća Centar održana je 5. decembra 2013. godine. Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 13. sjednica Općinskog vijeća Centar

Vodosnabdijevanje Nahoreva

Vijećnici Općine Centar su i na ovoj sjednici informisani o toku realizacije projekta vodosnabdijevanja područja Nahorevo, Betanija, Šip, Poljine. Kad je riječ o projektu vodosnabdijevanja Nahoreva sa izvorišta Bijele stijene, navedeno je da je firma ''Saraj-inženjering'', u skladu sa izdatom urbanističkom saglasnosti i idejnim projektom, završila glavni projekt trase, sa procjenom da je za realizaciju potrebno oko 240.000 KM. U toku je izrada glavnog projekta rekonstrukcije izvorišta i projekta glavne i pomoćne pumpne stanice i rezervoara, što bi, prema informaciji firme ''Saraj-inženjering'', trebalo biti završeno do 20. decembra 2013.

Kad je u pitanju ponovno aktueliziran projekt vodosnabdijevanja područja Nahoreva i Nahorevskih brda sa izvorišta Klanice koji se nalazi na području općine Stari Grad, Služba za urbanizam i prostorno uređenje je putem Pravobranilaštva ponovo uputila Gradskoj upravi zahtjev za izdavanje urbanističke saglasnosti s obzirom na to da projekt vodosnabdijevanja sa izvorišta Klanice obuhvata područje dvije gradske općine. Naime na prethodni zahtjev Općine Centar za izdavanje nove urbanističke saglasnosti Gradska uprava se oglasila nenadležnom, iako je još 2007. izdala urbanističku saglasnost za taj projekt.

Općinsko vijeće je na 13. sjednici usvojilo zaključak da se formiraju dva tima koji bi pomogli bržoj realizaciji projekta vodosnabdijevanja Nahoreva. Prvi tim, na čelu sa Mirom Lazovićem, u kojem bi bili vijećnici iz Centra koji su ujedno i vijećnici u Gradskom vijeću Sarajeva, ima zadatak da organizira sastanak u Gradskoj upravi u cilju pribavljanja urbanističke saglasnosti za izgradnju vodovoda sa izvorišta Klanice, dok je drugi tim, na čelu sa Mustafom Resićem, savjetnikom načelnika Bećirevića, zadužen za održavanje sastanka sa predstavnicima Općine Stari Grad. Također je usvojen zaključak da nadležna općinska služba sačini i dostavi Općinskom vijeću dinamički plan realizacije projekta vodosnabdijevanja Nahoreva za period januar-decembar 2014. godine.

 

Gradsko građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu Općine Centar, kojom su inače utvrđeni uslovi i način dodjele gradskog građevinskog zemljišta u državnoj svojini na korištenje radi građenja kao i postupak i kriteriji za utvrđivanje prava prvenstva dodjele zemljišta na osnovu javnog konkursa. Izmjenama odluke su preciznije definisana rješenja koja se odnose na postupak raspisivanja javnog konkursa za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta a u cilju bržeg i efikasnijeg okončanja procedure dodjele zemljišta investitorima. Osim toga, sada je omogućeno plaćanje naknade za rentu u ratama i to najduže sedam godina za fizička lica koja su podnijela zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata do 31. decembra 2012. godine. Izmjenama Odluke je također precizirano i osiguranje novčanih potraživanja po utvrđenoj obavezi, kao i postupanje nadležnih službi i Općinskog pravobranilaštva u slučaju kašnjenja sa uplatama.

 

Općinsko vijeće je na ovoj sjednici donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata. Donesena su i rješenja da se, na osnovu provedenog javnog konkursa, Fondu Kantona Sarajevo za izgradnju stanova dodijeli neizgrađeno gradsko građevinsko zemljišta u Ulici Hivzi Bjelavca 54 na Šipu u svrhu izgradnje stambenih objekata K-34, K-35, K-36 i K-37.

 

Općinsko vijeće je donijelo odluke o povratu investitorima (Fondu Kantona Sarajevo za izgradnju stanova i firmama BOOC, d.o.o. i CET BAH d.o.o. ) razlike više uplaćenih sredstava na ime uređenja gradskog građevinskog zemljišta na području Regulacionog plana Poslovne zone Šip. Naime, usvojenim Programom uređenja gradskog građevinskog zemljišta za prostorni obuhvat tretiran izmjenama i dopunama Regulacionog plana Poslovne zone Šip izmijenjene su cijene troškova uređenja zemljišta po kvadratnom metru korisne površine. Pomenutim investitorima će razlika sredstava biti vraćena nakon što ih Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kome su i uplaćena za uređenje zemljišta, vrati Općini Centar.

 

Pristupanje izradi UP ''Tehnički fakulteti-Koševo''

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o pristupanju izradi Urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo''. Cilj izrade urbanističkog projekta je da se provedbenim planskim dokumentom pokrije prostor u naselju Koševo gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet te više tehničkih instituta, i omogući poboljšanje i osavremenjavanje uslova za rad ovih institucija i uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Nosilac izrade plana je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a okvirna sredstva za njegovu izradu u iznosu od 92.000 KM će obezbijediti Općina Centar.

 

Politika investiranja neutrošenih budžetskih sredstava za 2014.

Općinsko vijeće je donijelo Odluku o imenovanju načelnika Dževada Bećirevića za investicionog menadžera Općine Centar za 2014. godinu i utvrdilo Politiku investiranja raspoloživih novčanih sredstava Općine Centar za 2014. godinu. Naime, prema odredbama federalnog Zakona o investiranju javnih sredstava, Općina je obavezna angažovati neutrošena budžetska sredstva koja ima na svom računu ukoliko ona nisu potrebna za planirane namjene. Tako je Politikom investiranja u 2014. godini određeno da se raspoloživa novčana sredstva Općine Centar koja trenutno angažovana za druge namjene mogu investirati isključivo u oročene depozite kod banaka, što će znatno uvećavati općinski budžet a time i zadovoljavati veći broj potreba građana. Godišnji prihod po osnovu kamata na oročena sredstva Općine Centar iznosi oko 200.000 KM.

 

Vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u petogodišnji zakup poslovne prostorije u Titovoj ulici 4 firmi ''Kamer Commerce'', a firmi ''Socius'' poslovne prostorije u Titovoj 50, uz obavezu da korisnici kojima su date u zakup izmire dugovanja prethodnih zakupaca.

Na ovoj sjednici Općinskog vijeća usvojene su izmjene i dopune Pravilnika o načinu, postupku i kriterijima za dodjelu sredstava udruženjima i fondacijama, sa amandmanima koje su predložili vijećnici a predlagač – Komisija Općinskog vijeća za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama prihvatio.

Općinsko vijeće je primilo k znanju informaciju o radu Komisije za izradu analize važećeg Statuta Općine Centar i Poslovnika Općinskog vijeća Centar. S tim u vezi usvojen je zaključak kojim se zadužuje Komisija za Statut i propise da pristupi pripremama izmjena i dopuna pomenutih općinskih dokumenata.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti