Ugledni gosti iz Austrije u posjeti Općini Centar

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je 3. decembra 2013. godine primio u zvaničnu posjetu Huberta Patterera, glavnog i odgovornog urednika časopisa ''Kleine Zeintung'' iz Austrije i Bernarda Sadovnika, predsjednika Alpsko-jadranskog centra za prekograničnu saradnju (AACC) sa sjedištem u austrijskom gradu Klagenfurtu.
Ugledni gosti iz Austrije u posjeti Općini Centar

Cijeneći dosadašnju uspješnu dugogodišnju saradnju koju Općina Centar i Kanton Sarajevo imaju sa Austrijom, urednik ''Kleine Zeitunga'' je odlučio napraviti novinsku reportažu o aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u BiH i posebno o ulozi Nedžada Ajnadžića kao komandanta Prvog korpusa Armije RBiH s činom generala tokom proteklog rata u BiH ali i kao dugogodišnjeg predsjednika Društva austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva.

 

Tokom razgovora Ajnadžić je kazao da na području općine Centar živi multietničko društvo, te da su u skladu sa postojećim Izbornim zakonom BiH u općinskom rukovodstvu pripadnici različitih naroda. -Posebno sam ponosan na period kada sam predsjedavao Društvom austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva, koje tradicionalno svake godine u junu organizuje ''Manifestaciju mira i sjećanja Meletta (Melettagedenken)'' kojom se obilježava godišnjica bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) kada je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu, u kojoj su se po hrabrosti posebno istakli pripadnici Druge bosanskohercegovačke regimente, poznatije kao Bošnjačka regimenta - najodlikovanija jedinica austrougarske vojske. Putem ovog društva, sa Austrijom imamo odlične kulturne i ekonomske odnose, pa smo počastvovani ovom posjetom Općini Centar- rekao je Ajnadžić.

 

Goste iz Austrije je interesovala uloga Evrope tokom rata u BiH, zatim kako se Sarajevo i Bosna i Hercegovina vide u Evropskoj uniji, da li su ratne rane zacijelile...

-Mi moramo nastaviti živjeti zajedno poput nekih evropskih zemalja nakon Drugog svjetskog rata i graditi bolju budućnost za sve građane BiH. Smatramo da jedino evropski model može obezbijediti nesmetano funkcionisanje Bosne i Hercegovine kao multietničke države sa izvjesnom budućnošću i perspektivom za njene građane– kazao je Ajnadžić.

Tokom ovog susreta ponovo je predložena inicijativa da, osim Kantona Sarajevo, Općina Centar dobije svoje punopravno članstvo u Alpsko-jadranskom centru za prekograničnu saradnju.

Nakon posjete Općini Centar gosti iz Austrije su posjetili Vladu Federacije BiH i sarajevski ratni tunel spasa ''D-B''.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti