Obilježena 20. godišnjica od pogibije sedam sugrađana

Na današnji dan prije 20 godina u Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama, poginulo je sedam naših sugrađana, a četvoro teže i lakše ranjeno.
Obilježena 20. godišnjica od pogibije sedam sugrađana

 

Tog tragičnog dana ratne 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić. Obilježavajući 20. godišnjicu tog masakra nad našim sugrađanima, članovi porodica i prijatelji poginulih te delegacije Kantona Sarajevo, Općine Centar i Unije civilnih žrtava rata KS su 29. novembra 2013. godine položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast nevino nastradalim tokom granatiranja opkoljenog Sarajeva. U ime Općine Centar cvijeće su položili Adil Katica, pomoćnik načelnika za lokalnu samoupravu, Izet Kuhinja, sekretar Mjesne zajednice ''Ciglane-Gorica'', dok su u ime Mjesne zajednice ''Skenderija-Podtekija'' cvijeće položili Himzo Oruč, predsjednik Savjeta MZ i Sendin Muharemović, sekretar MZ.

 

U svom obraćanju prisutnima ministrica pravde i uprave KS Velida Memić je kazala: Okupili smo se i ove godine na mjestu strašnog zločina da se sjetimo nevinih žrtava kako bismo ih sačuvali od zaborava, jer zaborav je grijeh, zaborav je saučešće u zločinu. Nažalost ovaj slučaj nije bio jedini kada su građani Sarajeva, nastojeći samo da prežive, bili ubijani. To smo već vidjeli u redu za vodu kod Pivare i Daira, u Ferhadiji u redu za hljeb, na pijaci Markale, tokom dženaza u Budakovićima i Buljakovom potoku, ubijana su djeca dok su se igrala...–kazala je Memić.  

 

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS Senida Karović je prilikom polaganja cvijeća kazala da nikada neće zaboraviti taj kobni dan 1993. godine kada je u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici ubijeno četvero njenih komšija, koji su ukopani na groblju Vilin potok na Soukbunaru.
01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti