Održana komemoracija povodom smrti Željka Varuneka

U prepunoj velikoj sali Općine Centar održan je 28. novembra 2013. godine komemorativni skup povodom iznenadne i prerane smrti Željka Varuneka, sekretara Općinskog organa uprave.
Održana komemoracija povodom smrti Željka Varuneka

-U općini Centar danas je dan tuge- rekao je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević u svom obraćanju porodici, saradnicima i prijateljima Željka Varuneka i dodao da na bolji svijet odlazi plemeniti čovjek i jedan od stubova uspješnog funkcioniranja pravne države u ovoj lokalnoj samoupravi.

 

Rođen 6. septembra 1953. u Banja Luci, u uglednoj banjalučkoj porodici Varunek, završio je gimnaziju i pravni fakultet. Mladi i daroviti diplomirani pravnik odmah je dobio prvi posao u poznatom preduzeću ''Incel'', a 1980. prelazi na poslove u Republički sekretarijat unutrašnjih poslova BiH. U ovom sekretarijatu ga zatiče rat 1992. godine gdje učestvuje u organizaciji otpora i suprotstavljanju agresiji na BiH. U Ministarstvu unutrašnjih poslova obavlja najodgovornije funkcije u toku agresije, pored ostalog i dužnost sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH. U opkoljenom Sarajevu obavljao je dužnost člana Ratnog predsjedništva grada Sarajeva.

Od 2000. do 2004. obavlja dužnost pomoćnika načelnika za opću upravu, a od 2004. funkciju sekretara Općinskog organa uprave. U ovih 13 godina neprekidnog radnog angažmana u Općini Centar urezao je dubok pečat u modernizaciji njenog rada, posebno na uvođenju međunarodnih standarda- rekao je načelnik Bećirević i dodao:

 

-Kao plemenit čovjek Željko je nesebično prenosio znanje na svoje saradnike, ma gdje radio. Iskazivao je neskrivenu radost posebno kada je bio u prilici da svoje bogato pravno znanje i radno iskustvo prenese na generacije mladih ljudi. Iz njegovog načina razmišljanja i svakodnevnog rada stalno je i snažno izvirala poruka da se uspješna i napredna država gradi znanjem, radom, poštenjem, zakonom i pravdom. Kao izvanredan poznavalac pravne misli i prakse uspješno je obavljao i dužnost člana Nadzornog odbora Energoinvesta, saradnika na Pravnom fakultetu, pravnog eksperta u Agenciji za državnu službu, dobijajući pritom najveće ocjene za svoj radni i stvaralački angažman.

 

Kao skroman, pošten i odgovoran čovjek nikada nije isticao svoje ljudske kvalitete i doprinose društvu, pa ni patriotske, iako njegovi suborci kazuju šta je Željko značio u odbrani Bosne i Hercegovine, koju je neizmjerno volio.

 

Uz neskrivenu ljubav prema svojim članovima obitelji, volio je i cijenio svoje stare prijatelje, ratne drugove, uposlenike i vijećnike Općine Centar kao i sve druge ljude s kojima se susretao i sarađivao. Za sve njih je imao lijepe riječi, korisne savjete i bratski pristup.

 

Željku sam poznavao mnogo prije nego što sam došao na mjesto načelnika. Poznavali smo se iz najtežih vremena opsade Sarajeva. Mojim dolaskom u Općinu, Željko postaje moj prvi saradnik, drug, prijatelj, kum, čovjek od koga sam puno naučio i čovjek kojem sam puno vjerovao. Znam da će mi nedostajati njegova prijateljska riječ i podrška.

 

Naš Željko ostaje u nama kao živo sjećanje na istinskog i dobrog druga i pravog prijatelja, koji je otišao tiho i časno, baš onako kako je i cijeli svoj život živio- kazao je Bećirević na komemorativnom skupu.

 

Željko Varunek će biti sahranjen 28. novembra u 14,30 sati na gradskom groblju ''Bare''.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti