IN MEMORIAM

Željko Varunek

Općina Centar je ostala bez svog cijenjenog člana kolektiva – Željka Varuneka, sekretara općinskog organa uprave, koji je iznenada preminuo 27. novembra 2013. godine u 61. godini života.
Željko Varunek

 

Željko Varunek rođen je 6. septembra 1953. godine u Banja Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu 1979. godine. Od 1981. do 1997. godine bio je angažovan na odgovornim dužnostima u Republičkom SUP-u BiH (Sekretarijatu unutrašnjih poslova) odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova. Željko Varunek je bio među prvim organizatorima otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine. Tokom ratnog perioda obavljao je funkciju člana Ratnog predsjedništva Grada Sarajeva i šefa policije Grada Sarajeva. Za njegov cjelokupni angažman u najtežem historijskom periodu našeg grada dobitnik je Zahvalnice Grada Sarajeva - posebnog priznanja koje mu je 2010. godine uručeno na svečanosti povodom 6. aprila – Dana Grada Sarajeva  i 65. godišnjice oslobođenja Sarajeva od fašizma. Riječ je o priznanju za Varunekov lični doprinos očuvanju civilizacijskih vrijednosti Grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine u periodu 92-95. godine, koji je dao obnašajući dužnost člana Ratnog predsjedništva Grada Sarajeva.

 

Od 2000. godine angažovan je u Općini Centar na funkciji pomoćnika načelnika za opću upravu, a kasnije i na dužnosti sekretara Općinskog organa uprave kao prvi saradnik općinskog načelnika. Željko Varunek je jedan od najzaslužnijih što je Općina Centar prvi organ uprave u Bosni u kojem je 2003. godine uveden sistem upravljanja kvalitetom po međunarodnom standardu ISO 9001:2008 i 2007. godine kao i sistem okolinskog upravljanja ISO 14001:2004. Ovaj istaknuti rukovodilac je svojim znanjem i iskustvom dao veliki doprinos unapređenju kvaliteta usluga koje općinska administracija pruža građanima i jedan je od najzaslužnijih što je Općina Centar dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja.

 

Osim po velikoj predanosti poslu, Željka Varuneka će uposlenici Općine Centar pamtiti kao dobrog, poštenog i plemenitog čovjeka, kolegu i prijatelja, punog optimizma i u najtežim trenucima i uvijek spremnog da pomaže drugima. Iza njega su ostale supruga Alma i kćerke Ivana i Tajra.

 

Povodom smrti Željka Varuneka bit će održana komemoracija u četvrtak, 28. novembra 2013. godine u 12 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) u prisustvu rodbine, uposlenika Općine Centar i brojnih drugih saradnika i prijatelja. Željko Varunek će biti ukopan istog dana u 14,30 na sarajevskom gradskom groblju Bare.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti