U Mjesnoj zajednici ''Bardakčije'' raspravljali o budžetu Općine Centar

U prostorijama Mjesne zajednice ''Bardakčije'' (Zaima Šarca 14d) održana je 7. novembra 2013. godine javna rasprava o nacrtima Budžeta Općine Centar i Programa rada Općinskog vijeća za 2014. godinu.
U Mjesnoj zajednici ''Bardakčije'' raspravljali o budžetu Općine Centar

Sastanku, kojeg je vodio Zvonko Ivišić, predsjednik savjeta MZ, su prisustvovali Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar i vijećnica Zora Ostojić te Fahrudin Kurtović, pomoćnik načelnika za privredu i finansije i Đenita Bogunić-Kešelj, šefica odsjeka za komunalne poslove u Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

Uvodničar Fahrudin Kurtović je upoznao građane o osnovama Nacrta budžeta Općine za narednu godinu. Također je informisao da će, ukoliko Skupština Kantona usvoji predloženi Zakon o lokalnoj samoupravi, u nadležnost Općine preći predškolsko i osnovnoškolsko obrazovanje, javni parkinzi, parkovi te lokalne ceste. Zvonko Ivišić je upoznao zbor o novoj proceduri pripreme općinskog budžeta i metodologiji predlaganja projekata sa ciljem veće transparentnosti i šireg učešća javnosti.

 

Žitelji Bardakčija su kao najveći prioritet na njihovom mjesnom području istakli zahtjev za ponovno otvaranje obdaništa u prostorijama gdje je sada smještena ''Sigurna kuća za pomoć žrtvama nasilja u porodici''. Osim navedenog iznijeli su sljedeće prijedloge za budžet 2014. godine:

Sanacija saobraćajnica: Mandrina, Šekerova, Donja Mandžina, Šejh Mehmedova; izgradnja kružnog toka na raskrsnici ulica Bolnička-Zaima Šarca-Asima Ferhatovića. Saobraćajna signalizacija: postavljanje saobraćajnih ogledala i signalizacije na raskrsnicama ulica Šejh Mehmedova-Bardakčije i Mehmeda Handžića-Ašikovac; postavljanje znaka zabrane parkiranja motornih vozila u Ulici Bardakčije 24-30; postavljanje ''ležećih policajaca'' u Ulici Bardakčije u neposrednoj blizini autobuske okretaljke na Podhrastovima i rješavanje problema nepropisnog parkiranja duž Ulice Zaima Šarca od raskrsnice sa Bolničkom do Ulice Mehmeda Handžića postavljanjem rukohvatnih ograda. Vodovod i kanalizacija: rekonstrukcija vodovodne mreže u Ulici Himze Polovine kod broja 2. Stepeništa i pješački prilazi: sanacija stepeništa u Ulici Kartal gornji i postavljanje rukohvata u Glamočkoj ulici. Potporni zidovi: sanacija potpornog zida u Ulici Ašikovac 20 i 22; Dječija igrališta: izgradnja dječijeg igrališta u Šekerovoj ulici. Ostalo: postaviti veći broj korpi za otpatke posebno oko objekata javne namjene; izgraditi niše za kontejnere; otvoriti laboratorij u ambulanti porodične medicine Podhrastovi; povećati broj policajaca u dežurama s ciljem povećanja sigurnosti građana.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti