Osim obaveza potrebno na općine prenijeti i izvore finansiranja

Redovni sastanak načelnika četiri sarajevske općine sa predstavnicima Grada Sarajeva održan je 17. oktobra 2013. godine u Općini Stari Grad (Zelenih beretki 4). Sastanku su osim domaćina Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad, prisustvovali načelnici općina: Centar Dževad Bećirević, Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Novi Grad Semir Efendić te zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović.
Osim obaveza potrebno na općine prenijeti i izvore finansiranja

Povod sastanka je Prijedlog kantonalnog Zakona o lokalnoj samoupravi, kojeg je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila 9. oktobra ove godine a kojim se propisuju nadležnosti jedinica lokalne samouprave u skladu sa federalnim Zakonom o principima lokalne samouprave. Prema odredbama predloženog zakona o lokalnoj samoupravi KS, u nadležnost općina je prešlo i pravo na osnivanje, upravljanje, finansiranje i unapređivanje ustanova osnovnog i predškolskog odgoja i obrazovanja. U roku od godine dana po donošenju Zakona morat će se uskladiti zakonski i drugi propisi iz spomenute oblasti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi KS, kao i preuzimanje osnivačkih prava sa Kantona na općine.

 

Kako su prenesene samo obaveze bez izvora finansiranja potrebnog za provođenje ovog zakona na lokalnom nivou, načelnici gradskih općina su se usaglasili da Kanton Sarajevo općinama mora osigurati i prava koja su predviđena Zakonom o pripadnosti javnih prihoda FBiH, kako bi lokalne zajednice uopće mogle provoditi Zakon o lokalnoj samoupravi KS. Na sastanku su usaglašeni stavovi da se odredbe Zakona o principima lokalne samouprave FBiH moraju mijenjati paralelno sa dopunama federalnog Zakona o pripadnosti javnih prihoda, jer samo na taj način obaveze s kantonalnog mogu preći na općinski nivo.

01.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Održane besplatne edukacije za trudnice i mlade roditelje
01.07.2024.
POZIV ZA KONFERENCIJU ZA MEDIJE
Predstavljanje rezultata projekta „I ja mogu drugačije“
01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
Više vijesti