Pripadnici DVD ''Bjelave'' pomažu u potrazi za skeletnim ostacima žrtava na obalama Drine

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH (INO) su, u saradnji sa vatrogascima iz šest vatrogasnih društava iz Kantona Sarajevo, na lokalitetu Brod nizvodno od Višegrada i mjestu Skela pronašli sedam lokacija na kojima se nalaze skeletni ostaci žrtava iz Višegrada i Podrinja koji su stradali tokom proteklog rata. Iz Instituta za nestale osobe BiH već je Tužilaštvu BiH upućen zahtjev za ekshumaciju.
Pripadnici DVD ''Bjelave'' pomažu u potrazi za skeletnim ostacima žrtava na obalama Drine

Sarajevske vatrogasce, tačnije 31 pripadnika vatrogasnih društava iz sarajevskog kantona, predvodi Sulejman Vranac, komandant Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave''.  S obzirom na činjenicu da se radi o nepristupačnom i opasnom terenu, vatrogasci su dobro opremljeni. Inače, za pripadnike DVD ''Bjelave'' Služba za civilnu zaštitu sarajevske Općine Centar duži vremenski period nabavlja neophodnu opremu s ciljem poboljšanja zaštite ljudi i materijalnih dobara te veće efikasnosti kod spašavanja.

Pomenuto istraživanje je sada moguće raditi jer je smanjen nivo vode jezera Perućac za četiri metra. Naime, zbog obnove mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, hidroelektrane na rijeci Drini ''Višegrad'' i ''Bajina bašta'' su smanjile nivo vode.

Istražitelji Instituta na lokalitetu jezera Perućac, koji pretražuju obalni pojas od 2. septembra 2013. godine, planiraju pretražiti kompletan obalni pojas jezera u ukupnoj dužini nešto više od 100 kilometra. Tokom protekle tri godine na obalama jezera Perućac, prema informacijama iz Instituta za nestale osobe, pronađeni su posmrtni ostaci između 200 i 300 osoba, od kojih je 175 nakon identifikacije sahranjeno, dok se dio njih još uvijek vodi pod oznakom NN. Žrtve su pronađene na više od 60 mikrolokacija u 30 sela i zaselaka na području općina Višegrad, Rogatica, Srebrenica i Bajina Bašta.

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti