Centar za mlade Gorica

Javna ustanova ''Centar za kulturu'' Sarajevo dobila je niz priznanja i zahvalnica od kojih se ističu Plaketa grada Sarajeva i Nagrada UNICEF-a za rad sa djecom. Centar programske aktivnosti realizira se u dva projekta: Centar za mlade Gorica (Avde Jabučice 52) i Centar za kulturu ''Sarajevo'' (Jelića 1).
Centar za mlade Gorica

Realizovani projekti u Centru za mlade na Gorici

 

Cilj Likovne škole je poticanje i razvijanje individualnih sklonosti i talenta svakog pojedinca te usmjeravanje mladih talenata koji su u Centru imali profesionalnu pomoć. Tehnike kojima su radili su ulje, arcyl, pastele, tuš i olovka, a teme su najčešće bile pejzaži, portreti, karikature, apstrakcije. U sklopu Dana Općine Centar održana je izložba radova polaznika u prostorijama ovog centra, kao i ispred BBI Real Estate. Likovna škola uzela je učešće u prezentaciji rada koje je održano u Javorovom dolu na Bjelašnici, a zajedno je sa Centrom za kulturu iz Travnika ostvarila saradnju. Ova sekcija brojala je 15 članova.

Škola gitare  imala je edukativni, socijalizacijski i vaspitni cilj koji su ostvareni po planu i programu i na zadovoljavajućem nivou. Početna grupa radila je osnove teorije muzike, kratak historijat gitare, tehnike sviranja te upoznavanje sa tonovima, osnovnim akordima i ritmovima. Napredna grupa imala je četiri javna nastupa, od kojih su se dva održala u prostorijama Centra, na Trgu djece Sarajeva i na Bjelašnici u Kamenom amfiteatru. Ukupan broj polaznika iznosio je 38, od čega je 22 pohađalo početni, a 16 napredi kurs.

Književni klub za mlade okuplja učenike srednjih škola i studente, odnosno mlade osobe koje imaju smisao za pisanje i ljubitelje književnosti. Realizovale su se mnoge aktivnosti, kao što su prezentacija novih tekstova članova kluba, kritički razgovori o tekstovima, iniciranje i podsticanje manje prisutnih žanrova, posjeta sajmu knjiga itd. Članovi kluba su učestvovali u izvedenom programu u Kamenom amfiteatru na Bjelašnici. Književni klub za mlade brojao je 12 članova.

Cilj projekta Kurs računara jeste osposobiti što više mladih za rad na računarima. Prvoj grupi polaznika kursa omogućeno je da se upoznaju sa osnovama rada na računaru, a naprednijim sa raznim programima. Ovaj projekat je pobudio veliki interes kod mladih polaznika i konstantno bilježio izvanredne rezultate. Nova računarska oprema je znatno unaprijedila kvalitet nastave, a članovi naprednog kursa su uspješno osmislili plakat za promociju knjige ''Prostor vremena'' i pjesme ''Čaroban svijet''. Osnove računarstva pohađalo je 46 polaznika, dok je napredni kurs pohađalo 25.

Škola klavira organizovana jer je muzika nezamjenjivo sredstvo estetskog odgoja, sa ciljem razvijanja osjećaja i smisla za lijepo. Kao osnovna stručno-pedagoška klavirška literatura za početnike koristila se Evropska škola klavira – Fritz Emonts, a za naprednije Moderni kurs za klavir - John Thompson. Polaznici škole klavira učestvovali su i u javnim aktivnostima, a broj članova škole klavira bio je 13.

Cilj programa Omladinskog orkestra je da se muzika različitih stilova približi mladima kroz izvođenja različitih kompozicija u modernim aranžmanima, koristeći se pri tome kombinacija klasičnih i modernih – elektronskih muzičkih instrumenata. Orkestar je imao vrlo uspješan nastup u okviru obilježavanja Dana Općine Centar koji je održan na platou ispred BBI Centra. Polaznici su učestvovali i u kulturnom programu održanom na Bjelašnici. Prilikom posjete Centru za kulturu u Travniku izvedene su četiri kompozicije, a broj članova ove sekcije iznosio je 12.  

Multimedijski projekat organizovan je za mlade koji su željeli proširiti znanje iz scenskih vještina. Prva generacija polaznika multimedijalnog projekta-radionice uspješno je reprizirala predstavu  ''Jedan čovjek i jedna žena'' a snimljena je i ova radio drama u produkciji dramskog programa BH Radija 1. Neki od polaznika prve generacije upisali su se na Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za produkciju, odnosno glumu što govori o samoj uspješnosti ovog projekta.  Multimedijalni projekat broji 36 članova.

Cilj realizacije Škole plesa je da se mladim ljudima ponudi mogućnost upoznavanja sa plesnim stilovima te savladavanjem plesnih pokreta sa težištem na modernom plesu. Polaznici škole plesa su učestvovali u programu održanom na Bjelašnici u Kamenom amfiteatru, a sa originalnom koreografijom predstavili su se povodom Dana Općine Centar. Broj članova ove sekcije je 21.

Cilj projekta Foto škola je da se zainteresovanim pruže osnovna teorijska znanja iz oblasti fotografije, jer ona upravu predstavljaju jedan od najutjecajnijih medija modernog doba. Polaznici su pored teorijskog dijela nastave, uz stručnu asistenciju i nadzor dobijali zadatke fotografisanja objekata i ljudi u dnevni i noćnim terminima. Foto škola trajala je šest mjeseci, a za to vrijeme održana je jedna izložba. Broj članova koji su pohađali foto školu je 6.

Cilj i svrha Škole pjevanja jeste upoznavanje polaznika – mladih pjevača, sa osnovama lokalne tehnike. Članovi sekcije su završili snimanje kompozicije čudesan svijet, čiji su autori. Ovo je jedan od uspješnijih projekata Centra za mlade i od samog početka učesnici su pokazivali zavidne rezultate. Škola pjevanja brojala je 17 članova.

01.07.2024.
KONTINUIRANA BRIGA O USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE
Finansijska podrška JU „Terapijska zajednica Kampus“ Kantona Sarajevo
28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
Više vijesti