Predstavljeni rezultati istraživanja o zadovoljstvu građana uslugama lokalnih vlasti

Prema rezultatima istraživanja o zadovoljstvu građana uslugama lokalnih vlasti u okviru projekta ''Monitoring lokalnih usluga: OCD, građani i lokalne vlasti zajedno do boljih usluga'' koje je, u 25 općina u BiH uključujući i općinu Centar, proveo Centar za zastupanje građanskih interesa, građani su najviše zadovoljni pristupom internet mreži, dostupnošću obrazovanja i ambulanti porodične medicine, te javnom rasvjetom.
Predstavljeni rezultati istraživanja o zadovoljstvu građana uslugama lokalnih vlasti

Ispitanici nisu zadovoljni kulturom ponašanja stanovnika posebno kod odlaganja smeća, čistoćom naselja, zimskim održavanjem ulica i vodotoka. Najmanje ocjene građani su dali za održavanje zelenih površina i parkova, te za javni prijevoz. Ispitanici također smatraju da nedostaje dječijih igrališta i sportskih terena, što je u nadležnosti kantonalnog nivoa vlasti. Mirjana Sirćo, menadžer projekta, je kazala da će prezentovane analize štampati u formi brošure koje će poslužiti kao osnov za dalje nadgledanje rada lokalnih vlasti, posebno kada su u pitanju usluge sa kojima su građani najmanje zadovoljni. – Krajem augusta ili početkom septembra ove godine planiramo organizovati konferenciju o podjelama nadležnosti između Kantona Sarajevo, Gradske uprave i četiri gradske općine. Preporuke sa tog skupa ćemo uputiti Kantonalnoj skupštini za septembarsku sjednicu kada je planirana rasprava o Zakonu o principima lokalne samouprave – kazala je Sirćo.  

Anketirani građani su, odgovarajući na pitanje koliko su zadovoljni dostupnošću, brzinom te kvalitetom usluge koju dobiju u šalter sali, odgovorili da su zadovoljni ovom vrstom usluge. – Rezultat anketiranja je samo jedan od pokazatelja koliko se u ovom segmentu pružanja usluga obraća pažnja na zadovoljstvo korisnika. Uprkos činjenici da jeSlužba za opću upravu Općine Centar, od prošle godine, dobila nove nadležnosti čime  je povećan obim posla, ulažemo sve napore da nastavimo kontinuitet dobre usluge prema našim građanima, prvenstveno vodeći računa o poštivanju postojećih zakonskih propisa – kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za opću upravu Općine Centar.

Rezultati pomenutog projekta su prezentovani vijećnicima Općinskog vijeća Centar tokom nastavka devete redovne sjednice Vijeća, održanoj 29. jula 2013. godine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti