''Utopljavanje'' zgrade škole ''Alija Nametak''

Na objektu Osnovne škole ''Alija Nametak'' (Zaima Šarca 15) uskoro treba da započnu radovi na postavljanju nove termoizolacione fasade.
''Utopljavanje'' zgrade škole ''Alija Nametak''

Projekt realizira Općina Centar u saradnji sa Federalnim ministarstvom prostornog uređenja. U ime Općine Centar projekt vodi Centar za podršku biznisu u saradnji sa Službom za privredu i finansije.

Na javni poziv za odabir korisnika sredstava za program i kriterije raspodjele sredstava "Tekući transferi drugim nivoima vlasti - za projekt utopljavanja zgrada radi uštede energije", kojeg je raspisalo Ministarstvo prostornog uređenja, prijavila se Općina Centar sa projektom postavljanja termoizolacione fasade na zgradu škole ''Alija Nametak''.  Kako bi aplicirala na javni poziv Općina je sa 6.000 KM finansirala izradu elaborata pod nazivom ''Preliminarni energetski audit za OŠ Alija Nametak''.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je sa 50.000 KM podržalo projekt utopljavanja pomenute škole, dok je Općina za tu namjenu izdvojila 30.000 KM.

–U junu ove godine smo nakon provedenog postupka javne nabavke za izvođača radova izabrali firmu ''FAIN Inžinjering'' d.o.o. Sarajevo. Za postavljanje termoizolacione fasade, debljine 10 cm na površini od 2.700 metara kvadratnih, ponuda ove firme je iznosila 69.625 KM. Radovi počinju ovih dana i krenut će se od prednje strane zgrade, gdje je glavni ulaz, kako bi učenici mogli od septembra neometano pohađati nastavu u novoj školskoj godini. Okončanje radova očekujemo za 45 dana– kazala je Ljilja Borovčanin Ćirković, stručni saradnik u Centru za podršku biznisu Općine Centar, i dodala da taj centar planira nastaviti sa projektima povećanja energetske efikasnosti objekata, što će naravno najviše zavisiti od raspoloživih novčanih sredstava.

U pomenutom elaboratu proračunato je da sa novom termoizolacionom fasadom uprava škole može na godišnjem nivou uštedjeti do 87.409 kilovat-sati toplotne energije, odnosno kad se ova vrijednost preračuna u novcu, ušteda iznosi 12.730 KM tokom godine. U zgradi škole ''Alija Nametak'', koja ima korisnu površinu od 3.300 m2, nalaze se 23 učionice, zbornica, fiskulturna sala, kancelarija za rad školske uprave te kotlovnica i nekoliko manjih prostorija.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti