Veliki interes kandidata za popis u općini Centar

Nakon raspisivanja javnog poziva za prijavu kandidata za općinske instruktore i popisivače na području općine Centar Sarajevo, Popisnoj komisiji Općine Centar za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, prijavilo se od 11. jula ove godine 900 kandidata za popisivače i instruktore.
Veliki interes kandidata za popis u općini Centar

Oni su predali prijave u Centru za podršku biznisu, u Ulici Muhameda Kantardžića 3 (poslovna zgrada "Svjetlosti"), gdje je sjedište Popisne komisije Općine Centar. Javni poziv je otvoren do 31. jula ove godine, do kada svi zainteresovani kandidati imaju mogućnost predati zahtjev za popisivača ili instruktora.

-Tokom protekle dvije sedmice prijavljeno je 710 kandidata za popisivače i 190 za instruktore. Najveći interes su do sada pokazale nezaposlene osobe sa završenom srednjom školom ili fakultetskom diplomom, kao i studenti. Posebno želim napomenuti da naša komisija prima prijave kandidata koji žele raditi na popisu stanovništva na području općine Centar. Naime, bilo je kandidata koji su se željeli prijaviti našoj komisiji za rad na popisu na području druge općine, koje smo uputili da predaju zahtjev u prostorije Popisne komisije one općine na čijoj teritoriji žele raditi na popisu- kazala je Minja Ćukac, predsjednica Popisne komisije Općine Centar.

Uvjeti koje kandidat za općinskog instruktora ili popisivača treba da ispunjava je da je punoljetni državljanin BiH, da se protiv njega ne vodi krivični postupak, da ima najmanje završenu srednju školu, a poželjno je da je kandidat po mogućnosti stanovnik naseljenog mjesta ili općine u kojoj će obavljati poslove općinskog instruktora odnosno popisivača. Osim navedenih uvjeta, potencijalni popisivači također moraju imati čitak rukopis. Najkasnije do 25. augusta ove godine bit će objavljena bodovna lista potencijalnih kandidata, nakon čega odabrani kandidati imaju rok od nekoliko dana da dostave potrebnu dokumentaciju. Za odabrane općinske instruktore i popisivače u septembru će biti održana stručna obuka, nakon čega kandidati polažu završni test. Na osnovu rezultata tog testa i bodovne liste bit će napravljena konačna lista instruktora i popisivača te njihovih zamjenika.

-Prema kartografskoj dokumentaciji kojom raspolaže Federalni zavod za statistiku, procijenjeno je da na području ove općine postoji 24.892 domaćinstava, za čiji popis je potrebno angažovanje 47 instruktora (od kojih je osam rezervnih) i 348 popisivača (od kojih je 58 rezervnih), s tim što mora i kod instruktora i popisivača biti zadovoljena nacionalna struktura– kazala je Minja Ćukac.

Kandidati koji budu odabrani za općinske instruktore imat će obavezu da obave obuku kandidata koji su primljeni kao popisivači i da prate njihov rad na terenu. Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH je od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti