Održan prvi dio 9. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar

Općinsko vijeće Centar održalo je prvi dio 9. redovne sjednice 25. jula 2013. godine, a nastavak je zakazan za 29. juli. Sjednicu je vodila Varja Nikolić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.

Vodosnabdijavanje Nahoreva

Na dnevnom redu i ove, kao i prethodnih sjednica Općinskog vijeća je bilo vodosnabdijevanje područja Nahorevo, Betanija, Šip i Poljine. Kako bi što prije počela realizacija projekta izgradnje vodovoda Nahorevo, za što je u ovogodišnjem budžetu obezbijeđeno 520.754 KM, Vijeće je na prethodnoj, 8. sjednici (održanoj 27. juna 2013. godine) usvojilo zaključke da se projekt vodosnabdijavanja Nahoreva i Nahorevskih brda odnosi na izvorišta Bijela stijena i Klanica i usvojilo spisak domaćinstava 1 i 2 mjesnog područja Nahorevo kojima je potrebna voda, te da se spiskovi korisnika mogu proširiti uz saglasnost predstavnika zaseoka tog područja općine Centar. Također je zaključeno da će Općina nastaviti aktivnosti na realizaciji novih projekata na obezbjeđenju vodosnabdijevanja svih domaćinstava na području Nahoreva, Nahorevskih brda, Poljina, Radave i Kromolja.

Općinsko vijeće je na 9. sjednici usvojilo dopunu pomenutih zaključaka, prema kojoj vodosnabdijevanje svih domaćinstava sa tog područja treba rješavati odmah integralno i istovremeno te da se u tom cilju planirana ovogodišnja budžetska sredstva za vodosnabdijevanja Nahoreva rasporede na način da se 80% iskoristi za projekt vezan za izvorište Bijela stijena, a 20% za rješavanje vodosnabdijevanja i preostalih domaćinstava sa ovog cijelog područja.

Pošto je u raspravi izneseno više pitanja i nedoumica u vezi sa realizacijom projekata vodosnabdijevanja Nahoreva - sa izvorišta Bijela stijena i Klanica, Općinsko vijeće je zadužilo nadležne službe da za septembarsku sjednicu pripreme cjelovitu prezentaciju svih dosadašnjih aktivnosti na oba projekta, sa svim relevantnim podacima uključujući i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

Rasprava o osnivačkim aktima javnih ustanova čiji je osnivač Općina Centar

Na dnevnom redu ove sjednice bila je i realizacija zaključka sa nastavka 6. redovne sjednice Vijeća, održanog 14. maja 2013. godine, vezano za javne ustanove čiji je osnivač Općina Centar. Vijećnicima su dostavljena osnivačka akta i drugi propisi javnih ustanova čiji je osnivač Općina Centar – Centra za sport i rekreaciju i Centra za kulturu. U raspravi koja je vođena o osnivačkim aktima Centra za sport i rekreaciju vijećnici su uputili više primjedbi i pitanja, posebno o pravima i nadležnostima osnivača te kako postupati u slučaju kada Vijeće ne usvoji izvještaj o radu i finansijskom poslovanju javne ustanove čiji je osnivač Općina, kao što je to bilo sa Izvještajem o radu i finansijskom poslovanju JU ''Centar za sport i rekreaciju'' u 2012. godini. Nakon višesatne rasprave dogovoreno je da se o zaključcima Općinsko vijeće izjasni u nastavku sjednice 29. jula 2013. godine.

Vijeće je odlučilo da predložene teme za 9. sjednicu ''Modeli podrške Općine Centar sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništva'' i Prijedlog odluke o uslovima i načinu odobravanja kredita iz sredstava budžeta Općine Centar namijenjenih za razvoj i zapošljavanje budu razmatrane na planiranoj tematskoj sjednici o stanju privrede na području općine Centar.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti