Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Osmana Krupalije

Djelatnici komunalnog preduzeća ''Vodovod i kanalizacija'' su 16. jula 2013. godine započeli radove na rekonstrukciji vodovodne i separatne kanalizacione mreže u Ulici Osmana Krupalije (Mjesna zajednica ''Breka-Koševo II'').
Rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Osmana Krupalije

Sredstva za prvu fazu ovog projekta je obezbijedila Općina Centar.

Zbog dotrajalosti vodovodne mreže u Ulici Osmana Krupalije, koju je načinjena azbest-cementnih i željeznih cijevi, često je dolazilo do kvarova a samim tim i do brojnih pritužbi građana. Stoga je, po zahtjevu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, ViK sačinio glavni projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže kako bi se moglo pristupiti radovima. Projektom je predviđena zamjena 385 metara vodovodne mreže odnosno 800 metara kanalizacije - po 400 metara za fekalnu i oborinsku kanalizaciju. Duž nove vodovodne mreže sa većim promjerom vodovodnih cijevi, planirano je postavljanje pet hidranata s ciljem povećanja protivpožarne zaštite i sigurnosti. Novi cjevovod će biti spojen na gradsku vodovodnu mrežu u Nahorevskoj ulici, čime neće biti ugroženo vodosnabdijevanje okolnih domaćinstava. Po završetku tih radova Ulica Osmana Krupalije će biti asfaltirana.

Prva faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Osmana Krupalije vrši se na osnovu sporazuma o realizaciji budžetskog granta za finansiranje radova na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji vodovodnog i kanalizacionog sistema na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik Dževad Bećirević i direktorica komunalnog preduzeća ''Vodovod i kanalizacija'' Muamera Srna. Sporazumom, u vrijednosti 300.000 KM, obuhvaćeni su i projekti izgradnje vodovodne mreže u Ulici Mali Soukbunar i izgradnje odvodnog kanala u Ulici braće Begić 13 na Koševskom brdu - što je već realizovano.

Prema procjeni komunalnog preduzeća ''Vodovod i kanalizacija'', za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Osmana Krupalije sa asfaltiranjem potrebno je 180.000 KM, a za rekonstrukciju separatne kanalizacione mreže 310.000 KM.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti