Komunalni projekti

Izgradnja saobraćajnice između ulica A. Puškina i Panjina kula

U toku su radovi na izgradnji saobraćajnice između ulica Aleksandra Puškina (Mjesna zajednica ''Pionirska dolina-Nahorevo'') i Panjina kula (Mjesna zajednica ''Hrastovi-Mrkovići'') koji su započeti 9. jula 2013. godine. Za izgradnju pomenute saobraćajnice, ukupne dužine 800 metara, Općina Centar je iz svog budžeta izdvojila 200.000 KM.
Izgradnja saobraćajnice između ulica A. Puškina i Panjina kula

 

Inicijativu koju su građani ova dva mjesna područja iznijeli na održanim javnim raspravama o Nacrtu budžeta Općine Centar za 2013. godinu, podržao je načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, a usvojilo Općinsko vijeće Centar. Stoga je, po nalogu Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, firma ''Saraj inženjering'' uradila glavni projekt izgradnje saobraćajnice koja će spojiti pomenute ulice. Nova saobraćajnica će zamijeniti postojeći zemljani put koji je bio u veoma lošem stanju i opasan za bezbjedno odvijanje saobraćaja u oba pravca. Do sada su lokalni stanovnici sami održavali tu prilično strmu putnu komunikaciju gdje su postavljali tamponski sloj od kamena i pijeska, što nije bilo dugoročno rješenje.

Prema glavnom projektu, nova saobraćajnica će biti široka tri metra. Prije početka izgradnje saobraćajnice odnosno postavljanja tamponske podloge, radnici su morali raskrčiti šiblje i drugo rastinje sa površine od 2.650 kvadratnih metara. Zbog sprečavanja eventualnih oštećenja asfalta planirano je postavljanje 447 metara novih betonskih ivičnjaka, a na dužini od 620 metara uz cestu će biti postavljen utabani sloj šljunka, širine pola metra. Za adekvatnu odvodnju površinskih voda projektom je planirana izgradnja 257 metara betonskih kanala - rigola sa drenažnim cijevima. U planu je i uređenje 350 kvadratnih metara pristupnih puteva i prilaza do postojećih stambenih objekata. Po završetku tog posla, radnici će izvršiti asfaltiranje i ponovo postaviti postojeću demontirtanu ogradu dužine 300 metara.

Za izvođača radova je izabrana građevinska firma ''Grakop'' iz Kiseljaka, a za nadzor ''Energotehnika'' iz Doboja.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
Više vijesti