U OPĆINSKOM BUDŽETU OBEZBIJEĐENO 100.000 KM

Općina Centar nastavlja finansijski pomagati Udruženje „Colibri“

Danas je u prostorijama Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju „Colibri“ u Sarajevu (Ćemaluša 3) upriličeno potpisivanje ugovora kojim se uređuju međusobna prava i obaveze ugovornih strana u cilju implementacije projekta „Centar za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju Općine Centar Sarajevo“.

U ime Općine Centar ugovor je potpisao načelnik Srđan Mandić, dok je u ime pomenutog udruženja ugovor potpisala predsjednica Aida Hrnjić.  

-Općina Centar je ove prostorije udruženju ustupila na korištenje po povoljnim uslovima, te također finansijski smo podržali rekonstrukciju ovog prostora sa 25.000 maraka. Svake godine u općinskom budžetu planiramo sredstva za pomoć ovom Centru, prošle godine za podršku ovom projektu je izdvojeno 80.000 KM. Taj iznos je ove godine na radost svih nas povećan i svakako da imamo namjeru nastaviti podržavati rad ovog centra koji radi sa mališanima sa poteškoćama u razvoju. Također ćemo podržati ideju za otvaranje dnevnog centra, koji bi imao status javne ustanove, u kojem bi boravili mališani sa poteškoćama u razvoju prije ili nakon škole kada im roditelji rade ili u slučaju kada ne pohađaju nikakav oblik nastave zbog težih oblika poteškoća i trebaju stalnu njegu i brigu, objasnio je načelnik Mandić nakon potpisivanja ugovora.

 

Na osnovu potpisanog dokumenta Općina Centar se obavezala da sredstva planirana u općinskom budžetu za ovu godinu za realizaciju projektnih aktivnosti u iznosu od 100.000 KM isplatiti u pet jednakih tranši na račun udruženja, dok je obaveza udruženja da obezbijedi nužno stručno osoblje za rad s korisnicima: edukator-rehabilitator (defektolog) ili logoped, psiholog i druge stručnjake potrebne za rad s korisnicima u Centru u skladu s mogućnostima udruženja. 

 

–Zahvaljujući današnjoj donaciji Općine Centar, navedeni iznos biće dovoljan za rad sa 50 djece i naše osoblje pet mjeseci. Također smo proglašeni udruženjem od javnog značaja za Kanton Sarajevo i od njih očekujemo 50.000 KM i mi se nadamo da, do kraja godine, na finansijskom planu nećemo imati nikakvih problema u radu ovog centra, kazala je Hrnjić. 

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti