Obilježena godišnjica stradanja naših sugrađana u Ulici Hamdije Kreševljakovića

U Ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 29 godina sedam naših sugrađana je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama.

Tog tragičnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

 

Obilježavajući 29. godišnjicu tog masakra članovi porodica i prijatelji poginulih, te delegacije Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva i Općine Centar su danas položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast nevino nastradalim tokom granatiranja opkoljenog Sarajeva. 

 

U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa vijećnicima Đenanom Muminovićem, Hidajetom Porićem, Dženanom Mulićem i Jasminom Fazlić, pomoćnicom načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

Za zločine počinjene nad stanovništvom opkoljenog Sarajeva, za ubijanje više od 12.000 građana Sarajeva, od čega 1.601 dijete, Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, dok je Dragoslava Miloševića, koji je naslijedio u komandnom lancu Galića i nastavio zločine nad građanima ovog grada, sud osudio na 33 godine zatvora. Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba vojske RS, između ostalog i za opsadu i ubijanje nedužnih civila opkoljenog Sarajeva.