PREDSTAVNICI OPĆINE CENTAR UČESTVOVALI U OBILJEŽAVANJU

Dan državnosti BiH obilježen polaganjem cvijeća na spomen-obilježja

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2022. godine, delegacije svih nivoa vlasti i boračkih udruženja polaganjem cvijeća na gradskim spomen-obilježjima, grobljima i šehidskim mezarjima odale su počast poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata.

Delegacije, u kojima su bili i predstavnici Općine Centar Sarajevo, prvo su prisustvovale podizanju zastave BiH na brdu Hum. Prema utvrđenom protokolu položeno je cvijeće i odata dužna počast ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“. Nakon ovoga su delegacije obišle šehidsko mezarje na Kovačima gdje su položile cvijeće ispred centralnog spomen-obilježja i ispred mezara Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i vrhovnog komandanta Armije RBiH. Delegacije su također obišle i Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine i spomen-park na Vracama.

Cvijeće je položeno i na gradskim grobljima Lav, Sveti Josip, Sveti Marko i na šehidskom mezarju na pomoćnom terenu stadiona Koševo, kao i ispred spomen-obilježja kod Općine Novi Grad.

Delegaciju Općine Centar je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa vijećnicima: Biljana Lazarević, Alen Girt, Velija Katica, Samir Fazlić, Belma Kapo, i Hidajet Porić, kao i Jasmina Fazlić i Adis Adilović iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

Na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) održanom u Mrkonjić Gradu 25. novembra 1943. godine obnovljena je državnost Bosne i Hercegovine kao zajednice ravnopravnih naroda i građana i potvrđene njene historijske granice.