ReLOad2

Novine Sarajevski dnevnik i 6. April od sada i u digitalnom formatu

Danas je u zgradi Općine Centar održana press konferencija povodom predstavljanja rezultata projekta „Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar” kojeg su implementirali Fondacija Mediacentar i digitalni arhiv štampe INFOBIRO.

Kroz projekat su digitalizirane novine Sarajevski dnevnik (1945-1946) i 6.april (1950) koji su izlazile po završetku Drugog svjetskog rata. Digitalizacije novina izvršena je iz fonda Historijskog arhiva Sarajevo. Uvidom u sadržaj ovih novina može se saznati nešto više o obnovi grada Sarajeva, aktuelnostima tog vremena iz oblasti politike, kulture, sporta i društvenog života, te steći uvid u značajan historijski period na način kako su ga zabilježili novinari i novinarke sarajevskih redakcija.

 

-Ovaj projekat mi je posebno interesantan, a povrh svega dosta edukativan, jer nas podsjeća na neke činjenice iz perioda prije 70 i više godine. Sarajevo ima i te kako bogatu historijsku i kulturnu baštinu, a na ovaj način ćemo, pogotove naše mlađe generacije, naučiti i podsjetiti na sve ono što čini našu zemlju bogatom. I ovim projektom na korak smo bliže Evropi, poručio je načelnik Općine Centar Srđan Mandić.   

 

-U sklopu promocije ovog projekta odštampali smo 10 hiljada razglednica, sa zanimljivim činjenicama o Sarajevu nakon Drugog svjetskog rata, na način kako su o njima izvijestile pomenute novine. Razglednice će biti podijeljene građanima i institucijama sa područja općine Centar u promotivnoj akciji naziva „Razglednica iz 1945“, pojasnio je Dragan Golubović iz Fondacije Mediacentar.

 

„Online pristup kulturnoj baštini za građane općine Centar” je projekat kojeg realizuje Fondacija Mediacentar u saradnji sa Općinom Centar. Finansijer je Evropska unija (EU), a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2.