UDRUŽENJE „SRCE ZA DJECU KOJA BOLUJU OD RAKA U FBIH“

Mandić: Podržat ćemo sistemsko rješavanje pitanja finansiranja Udruženja

Danas su predstavnici Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ posjetili Općinu Centar gdje ih je ugostio načelnik Srđan Mandić zajedno sa svojom pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević.

Tema je bila sistemsko rješavanje pitanja finansiranja rada ovog udruženja koje iza sebe ima opipljive dugogodišnje rezultate svog rada.

 

–Općina Centar je tokom proteklih godina nebrojeno puta pomagala rad našeg udruženja, od izgradnje Roditeljske kuće u krugu Pedijatrijske klinike na Jezeru, preko davanja prostora na korištenje u Ulici Himze Polovine na Breki, pa do pojedinačnih donacija. Mi smo zahvalni na tome ali za nesmetan rad našeg udruženja potrebno je sistemsko rješavanje pitanja finansiranja, objasnio je Fikret Kubat, projekt menadžer udruženja.

 

 

Svake godine na području Federacije BiH u prosjeku oboli do 60 djece od raznih vrsta malignih oboljenja, dok je taj broj na području RS oko 30. Liječenje oboljele djece traje od jedne do pet godina i iziskuje puno finansijskih sredstava.

 

 

-Naša moralna i ljudska obaveza je da pomognemo u radu vašeg udruženja.  Podržaću inicijativu da se kroz grant riješi pitanje finansiranja vašeg udruženja. Inicijativa će biti uvrštena u Nacrt općinskog budžeta za narednu godinu. Vaše udruženje je samo kroz projekat Roditeljske kuće pokazalo koliko je to ozbiljna i bitna priča za zdravu budućnost naše djece, izjavio je načelnik Mandić.

 

 

Kako je objasnila pomoćnica Dizdarević Općina Centar je sa 5.000 KM podržala nabavku profesionalne mašine za izradu vlasulja za teško oboljele.

 

 

–Pored navedenog također smo u okviru „Zlatnog septembra“ organizovali edukativno predavanje na temu „Psihološki aspekt maligniteta kod djece i mladih“. Predavanje za učenike osnovnih škola sa Centra će biti organizovao 28. septembra ove godine, kazala je Dizdarević.

 

 

U ime  Udruženja „Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH“ danas su također prisustvovali Advija Arslan i Harun Šabić.