POSLJEDNJE PRIPREME PRED POČETAK SFF-A I FESTIVALA U CENTRU

Mandić: Suzdržimo se političkih prepucavanja za vrijeme trajanja Festivala

Uoči početka 28. Sarajevo Film Festivala, u kinu Meeting Point u Sarajevu upriličeno je druženje sa predstavnicima medija te partnerima i pokroviteljima Festivala, među kojima su i Općina Centar Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo te Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić istakao je da je Sarajevo Film Festival svojevrsna olimpijada kulture.

 

-Općepoznata je činjenica da su se kroz historiju tokom održavanja olimpijada zaustavljali sukobi, a moja želja je da tokom održavanja  Sarajevo Film Festival kao svojevrsne olimpijade kulture zaustavimo politička prepucavanja. Trebamo zajedno učiniti sve kako bismo u svijet poslali sliku Sarajeva koje je u danima festivala postaje značajan regionalni i svjetski centar kulture. Cijeneći značaj Sarajevo Film Festivala, zasigurno jednog od najvećih kulturnih projekata u BiH i šire, a koji se najvećim dijelom priprema i realizira na području centralne gradske opštine, Opština Centar je pored finansijske, pružila i druge vidove podrške organizaciji ovog velikog kulturnog događaja. Opština Centar osim višegodišnje podrške Sarajevo Film Festivalu, već drugu godinu zaredom pravi iskorak i u saradnji sa Udruženjem „Obala Art Centar“ realizuje i kulturno-kreativnu manifestaciju „Festival u Centru“. Za organizaciju ovog događaja Opština Centar je iz budžeta izdvojila 50.000 maraka. Sarajevo Film Festival, kao i Festival u Centru, manifestacije su od posebnog značaja za Opštinu Centar jer se najveći broj festivalskih aktivnosti realizira upravo na području ove lokalne zajednice. Projekat „Festival u Centru“ realizovat će se za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala, od 12. do 19. augusta, na lokalitetu Radićeve ulice koja bi u budućem periodu trebala biti pretvorena u pješačku zonu. Za vrijeme trajanja Festivala Radićeva ulica će biti zatvorena za kolski saobraćaj u periodu od 18 sati do 1 sat iza ponoći. „Festival u Centru“ je osmišljen po uzoru na street festivale umjetnosti, savremenih  manufaktura i gastronomije, sa ciljem da se jača urbani identitet, te da se radost i optimizam vrate na ulice Sarajeva. Ujedno festivalske aktivnosti potiču turističku promociju lokaliteta, te umrežavanje i ekonomsku podršku malim preduzetnicima i lokalnim proizvođačima. Festivalske aktivnosti će biti organizirane na način da ne ometaju stanare okolnih stambenih zgrada u Radićevoj ulici, kazao je načelnik Mandić i pozvao javnost da se tokom održavanja Sarajevo Film Festivala suzdrži od političkih prepucavanja.

 

Dobrodošlicu svima, kao i dobrodošlicu publici i gostima na ovogodišnji Festival, poželio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

 

-U ovogodišnjem programu publika ima priliku pogledati 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od čega 51 premijerno prikazani film iz naše regije u četiri takmičarske selekcije čini Sarajevo Film Festival najvećom prezentacijom kinematografija Jugoistočne Evrope na svijetu. Raduje nas ponovni susret s publikom bez ograničenja, u punom kapacitetu i s gostima iz cijelog svijeta. Naša publika, gosti, bogat konferencijski program, Masterclassi sa Paulom Schrederom, Sergeiom Loznitsom, Rubenom Östlundom, Arijem Folmanom, Jasmilom Žbanić, Michelom Winterbottomom, prezentacija najboljih TV serija, pretpremijere i premijere regionalnih i domaćih naslova, projekcije u Mostaru i u drugim gradovima, Sarajevo Film Festival će učiniti jedinstvenim praznikom filmske i televizijske umjetnosti. Raduje nas i predfestivalska projekcija, dan prije početka Festivala, 11. augusta u Ljetnom kinu Coca–Cola u 20.30 sati. Bit će prikazana radna verzija filma Jasmile Žbanić, uz besplatan ulaz I uz poziv svima da sudjeluju u stvaranju ovog filma. Jasmila Žbanić i produkcija DEBLOKADA tragaju za filmskim arhivom, fotografijama i pričama o Emeriku Blumu, legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva te zajedno pozivamo građane da sudjeluju u završetku ovog filma. Radujemo se početku Festivala, zajedničkom gledanju filmova i festivalskoj atmosferi koju ćemo, siguran sam, pamtiti, poručio je Marjanović.

 

28. Sarajevo Film Festival u petak, 12. augusta otvara film TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na festivalu u Cannesu i ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva.

 

Za filmove u programu 28. Sarajevo Film Festivala u prodaji su online ulaznice, koje se mogu kupiti na tickets.sff.ba ili putem web stranice Sarajevo Film Festivala: www.sff.ba. Plaćanjem ulaznica UniCredit Mastercard® karticama putem online platforme ostvarujete 30% popusta. Glavni Box Office (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) otvara se u ponedjeljak, 8. augusta u 10 sati.

 

28. Sarajevo Film Festival bit će održan od 12. do 19. augusta 2022.