Prijem za porodice šehida povodom Kurban-bajrama

U povodu nastupajućeg Kurban-bajrama, kojeg muslimani obilježavaju od subote 9. jula do utorka 12. jula, u Općini Centar upriličen je tradicionalni prijem za članove 20 porodica šehida pripadnika Armije RBiH.

Domaćini su bili načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa svojom pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasminom Fazlić. Načelnik je kazao da mu je drago što se obnovila tradicija prijema članova porodica šehida i poginulih boraca koja je morala biti obustavljena tokom nepovoljne epidemiološke situacije prethodnih godina. – Svjesni smo činjenice da vam ne možemo nadomjestiti vaše najmilije koji su dali svoje živote za našu slobodu, ali izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar će pokušati, u skladu sa svojim mogućnostima i nadležnostima, da poveća novčane izdatke za potrebe boračke populacije i želimo da dođe vrijeme da riješimo status vašim porodicama da vam nije potrebna naša pomoć. Želimo da realizujemo projekte koji su od životne važnosti za vas poput rješavanja stambenog pitanja kojeg možemo realizovati u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo i nadležnim kantonalnim ministarstvom. Čestitam vam sve najbolje za predstojeći Kurban-bajram, a najprije dobrog zdravlja, poručio je načelnik Mandić.

 

Ovom prilikom je pomoćnica Fazlić naglasila da Općina Centar u svom budžetu svake godine izdvaja po 700.000 KM za potrebe boračko-invalidske zaštite, te 1.500.000 KM koje se rasporede na sve socijalne kategorije. – Također radimo na pravilniku gdje bismo uveli stalne novčane pomoći za još 90 boračkih porodica u stanju socijalne potrebe koji nemaju nikakvih mjesečnih primanja za šta su sredstva u općinskom budžetu obezbijeđena, objasnila je Fazlić.

 

 

Prijemu je također prisustvovala  Ramiza Šejto, predsjednica Udruženja šehida i poginulih boraca Općine Centar, udruženje koje svake godine predlaže članove porodice za prijem.

 

- Pomoć koju dobijamo od Općine Centar nam je jako značajna. Želim također istaći da se ovakvi prijemi organizuju povodom svih vjerskih praznika kada pozivamo pripadnike boračke populacije. S obzirom na poskupljenja i povećane troškove života imamo inicijativu da se jednokratne novčane pomoći povećaju u skladu sa prosječnom platom a ne penzijom kako je to sada slučaj u obračunu, istakla je Šejto.

 

Na kraju druženja načelnik Mandić je prisutnima uručio koverte sa dokazom o uplati simbolične novčane pomoći Općine Centar u iznosu od po 100 KM, kao mali znak pažnje pred nastupajući Kurban-bajram.

 

Današnjem prijemu je također u ime Općine Centar prisustvovao i Adis Adilović, šef Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar.