POLOŽENO CVIJEĆE I ODATA DUŽNA POČAST

Obilježen Dan logoraša Općine Centar

U organizaciji Udruženja logoraša Općine Centar danas su delegacije ispred Javne ustanove „Psihijatrijska bolnica Jagomir“ polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim borcima i logorašima sa područja Nahoreva koji su ratne 1992. godine bili zatočeni u prostorijama ove bolnice.

Obilježavanju 30. godišnjice tih događaja, osim predstavnika logoraša, boračkih organizacija sa Centra, Komisije za boračka pitanja, u ime Općine Centar prisustvovali su vijećnici Općinskog vijeća Centar Samir Fazlić, Mehmed Muharemović, Đenan Mulić i Velija Katica, kao i Adis Adilović i Mahira Šuško iz Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar.

 

O dešavanjima u paviljonima ove bolnice tokom torture zarobljenika govorio je Muhamed Ruhotina, bivši logoraš i potpredsjednik Udruženja logoraša Općine Centar.

 

- U ovoj psihijatrijskoj bolnici bilo je zatočeno 80 ljudi dovedenih sa Nahoreva, Blekinog potoka i drugih dijelova Sarajeva, od čega je jedan dio ubijen na putu prema vodopadu Skakavac, drugi dio je prevezen u zloglasni logor „kod Sonje“ u Vogošći, a za 18 osoba se još traga. Ja sam proveo devet mjeseci zarobljen u četiri logora i nikada neću zaboraviti torturu koju smo prošli tokom mjeseci provedenih u zarobljeništvu, izjavio je Ruhotina.

 

Općina Centar svake godine finansijski podržava obilježavanje ove manifestacije kao znak sjećanja na zarobljene civile sa središnjeg gradskog područja.

 

-Mi nikada ne smijemo zaboraviti da su iz ove kategorije potekle i druge poput porodica šehida i boračke populacije. Ovom prilikom vam se obraćam kao stanovnik ovog dijela Centra čiji je otac zajedno sa svojom rodbinom bio zarobljen u ovoj psihijatrijskoj bolnici. Oni su na prevaru zarobljeni nakon čega su neki ubijeni a neki prebačeni u druge logore. Dešavanja tih ratnih dana ne smijemo i ne možemo zaboraviti i moramo čuvati trajnu uspomenu kako na ovu tako i na druge godišnjice iz naše bliske historije, kazao je u svom obraćanju vijećnik Muharemović.