U Ferhadiji i Titovoj ulici ugrađena pametna javna rasvjeta

U okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj“, u Ferhadiji (od ulice Sarači) i na dijelu ulice Maršala Tita (do raskrsnice sa Radićevom ulicom), ugrađena je pametna javna rasvjeta.

Ugradnju rasvjete su finansirali Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS i Švedska u jednakim omjerima, a implementira UNDP kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, načelnik Općine Centar Srđan Mandić i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo obišli su lokalitet na kojem su u toku završni radovi na ugradnji javne rasvjete.

-Aktivnosti na ovom projektu su započete dok sam bio ministar u Vladi Kantona Sarajevo. Na ovaj način Sarajevo se pridružilo evropskim metropolama u kojima je insatalirana najmodernija rasvjeta. U općini Centar ćemo nastaviti sa ugradnjom moderne javne rasvjete i vjerujem da ćemo sa našim partnerima UNDP-om napraviti značajne iskorake u ovoj oblasti, naglasio je načelnik Mandić.  

LED pametna rasvjetna tijela su u stanju smanjiti trošak za električnu energiju, a kako je istaknuto ovom rasvjetom se može upravljati daljinskim putem. Mreža, osim svjetla, sadrži i informacijsko-komunikacijske tehnologije, a urađeno je i ambijentalno osvjetljenje na fasadama objekata na cijeloj dionici.

Projekat rasvjete u navedene dvije ulice predstavlja prvu fazu, a resorno ministarstvo trenutno radi na studiji izvodljivosti za glavne saobraćajnice u Sarajevu, te na potezu do Vogošće.

Ovakva vrsta rasvjete već odavno postoji u gradovima Zapadne Evrope Lyonu, Berlinu, Kopenhagenu, Londonu, ali i u regionu poput Zagreba i Ljubljane.