U susret 6. Dječijem sajmu simbolično zasađena dva drveta

Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u ponedjeljak, 11. novembra 2019. godine zajedno sa ambasadoricom 6. Dječijeg sajma Monom Muratović, direktoricom Sajma Majom Kojundžić-Graholski i dječicom iz vrtića „Lane“ simbolično zasadio drvo ukrasne trešnje u parku ispred Općine Centar, te drvo graba u Velikom parku.

Sadnja drveća organizirana je u okviru akcije „Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno" kako glasi i ovogodišnji slogan najvećeg događaja u Bosni i Hercegovini za djecu, u čijem festivalskom programu nastupa više od 1.500 djece, a koji se održava od 15. do 17. novembra u sarajevskoj dvorani Skenderija.

 

Ovaj jedinstveni događaj u fokus stavlja edukaciju mališana na temu očuvanja prirode. Na sajmu će se organizirati radionice o važnosti odlaganja otpada, reciklaže i štednje papira.

 

Načelnik Ajnadžić je izrazio zadovoljstvo što ovogodišnji Dječiji sajam u fokus stavlja očuvanje prirode.

 

-Raduje me da smo mogli dati doprinos edukaciji mališana o tome koliko nam je priroda važna. Mi u Općini Centar smo donijeli odluku da za svako posječeno drvo zasadimo tri nova. Također, krenuli smo sa izradom katastra zelenih površina i drveća na svom području s ciljem obnove i zaštite zelenih površina. Moramo voditi računa i biti odgovorni naspram okoliša, poručio je Ajnadžić.

 

Direktorica sajma Kojundžić-Graholski se zahvalila načelniku Ajnadžiću i Općini Centar što su prepoznali značaj edukacije mališana o očuvanju okoliša.

 

-Najbolji način da potaknemo naše mališane da čuvaju svoju okolinu je edukacija. Ono što djeca nauče u ranoj mladosti prati ih kroz čitav život. Upravo zbog toga smo danas simbolično zasadili ova dva drveta i naučili dječicu koliko je to važno. Ovom prilikom se želim zahvaliti načelniku Ajnadžiću i Općini Centar koja je pokrovitelj naše akcije. Koristim priliku da pozovem sve zainteresirane da nam se pridruže ovog petka od 13 sati na najveselijem i najradosnijem dječijem sajmu u BiH. Ulaz je besplatan, a sve naše mališane očekuje mnogo zabave, maskota, zabavnih i edukativnih radionica, kazala je Kojundžić-Graholski.

 

Muratović je istakla značaj očuvanja onoga što imamo, a to je svakako priroda.

 

-Prirodu nismo naslijedili od svojih predaka, nego posudili od svojih potomaka, kako kaže poznata izreka, podsjetila je Muratović.