Udruženju „Proslavi oporavak“ donirano 2.500 KM

Problem ovisnosti jedan je od vodećih socijalnih problema u BiH. Teška socijalna i ekonomska situacija, kao i tranzicijski problemi pogodovali su širenju ovisnosti, posebno među mladima. Prema statističkim podacima JU Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS pojava upotrebe droga kod učenika osnovnih škola iznosi do 1 posto, a među učenicima srednjih škola između 5-15 posto. Općina Centar posebnu pažnju posvećuje prevenciji ovisnosti i svim oblicima toksikomanije. Tim povodom ovaj humani projekat Udruženja “Proslavi oporavak” Općina Centar podržala je sa 2.500 KM.

Udruženje „Proslavi oporavak“ pokrenulo je projekat „Saznajmo više zbog naše djece“, u okviru kojeg će se podići svijest o problemu ovisnosti građana Općine Centar, razvijanje vještina komunikacije i dobrih odnosa, kako do problema ovisnosti ne bi došlo, edukacija roditelja čija djeca pohađaju osnovne i srednje škole o problematici ovisnosti, te načinima razvijanja pozitivnih strategija suočavanja sa pritiscima iz okoline, upoznavanje šire javnosti sa problemom ovisnosti kroz štampanje letaka i medijsku promociju.

 

Kroz realizaciju projekata i kontakt sa roditeljima, nastavnicima i pedagozima Udruženje je evidentiralo potrebu da se ciljna grupa proširi na roditelje. Veliki problem predstavlja nedovoljna informiranost roditelja o prevenciji ovisnosti, problemu i vrstama ovisnosti, kao i o štetnostima pojedinih droga. Roditelji su ti koji zadnji saznaju da im je dijete eksperimentiralo sa drogama ili postalo ovisnik.

 

U skladu sa projektnim aktivnostima, tokom mjeseca oktobra biće organizirane radionice i predavanja za roditelje, koje će se održati u prostorijama Udruženja u Ulici Danijela Ozme 11/2. Također, neke aktivnosti će biti održane u prostorijama škola koje su iskazale potrebu za uključivanjem većeg broja roditelja i osoblja škole. Radionice obuhvataju tematiku prevencije ovisnosti i promocije zdravih stilova življenja. Nakon obrade ovih tema učesnici će dobiti uputstva na koji način da stečena znanja i informacije prenesu svojim kolegama, roditeljima i nastavnicima.

 

Iz Udruženja su pozvali sve zainteresirane roditelje koji žele da saznaju više informacija i da prisustvuju radionicama, da se prijave direktorima škola, vijećima roditelja ili da pozovu predstavnike Udruženja na tel. 033 201-761.

Podsjećamo, u ovogodišnjem budžetu Općine Centar obezbijeđeno je 300.000 KM za podršku projektima nevladinih organizacija i udruženja.