Realizacija obećanih projekata
OBEĆANO - ISPUNJENO

  VANTJELESNA OPLODNJA

   

  Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić donio je Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova za pružanje usluga vantjelesne oplodnje.

  Imajući u vidu tešku ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi dobar dio stanovnika, ali i pad nataliteta u posljednjih nekoliko godina, Općina Centar na ovaj način želi podstaći žene na rađanje i stvaranje optimalnih uslova za podizanje nataliteta.


  PRAVILNIK O POSTAVLJANJU REKLAMA U CESTOVNOM POJASU

  Općinsko vijeće Centar Sarajevo je usvojilo Pravilnik o postavljanju reklama i znakova informacija u cestovnom pojasu i zaštitnom cestovnom pojasu koji pripada javnim lokalnim i nekategorisanim cestama kojima upravlja Općina Centar. Pravilnikom je utvrđena vrsta, obim reklama i znakova informacija, način postavljanja i održavanja, te visina i način plaćanja naknade za njihovo postavljanje u cestovnim pojasu.

  Cilj je uređivanje stanja u cestovnom pojasu kojim upravlja Općina, a ujedno i povećanje priliva sredstava u općinski budžet po osnovu korištenja javnog prostora za postavljanje reklama.

  POSEBAN ŠALTER ZA OSOBE SA INVALIDITETOM, UMANJENIM SPOSOBNOSTIMA, PARAPLEGIČARE I SLIJEPE OSOBE

   

  U šalter sali Općine Centar stavljen je u funkciju šalter za osobe u invalidskim kolicima, gdje će moći dobiti izvod iz matičnih knjiga ili ovjeru kopija dokumenata, odnosno sve usluge koje pruža Matični ured Općine Centar bit će im na raspolaganju na jednom mjestu. Također smo za osobe u invalidskim kolicima obezbijeđena i označena dva parking mjesta ispred zgrade Općine Centar.

  FINANSIRANJE NAJBOLJIH STUDENATA I PRILKA ZA STICANJE PRVOG RADNOG ISKUSTVA

   

  Za dobitnike priznanja „Zlatna značka“ obezbjeđene novčane nagrade u iznosu od po 1.000 KM, a za sve one koji nisu zasnovali radni odnos, omogućeno je da svoje prvo radno iskustvo steknu u Općini Centar


  INFORMATIZACIJA I INTERNETSKO UVEZIVANJE MJESNIH ZAJEDNICA

   

  Na ovaj način svim građanima je omogućeno da tokom boravka u prostorijama mjesnih zajednica mogu konektovati svoje mobilne uređaje, tablete ili laptope na besplatni bežični internet, prijavom na SSID: „Wifi Opcina Centar“ i odgovarajućom lozinkom „opcinacentarsarajevo". Putem ove internet konekcije građani mogu provjeriti njihovu e-mail poštu, pregledati web stranice koje nisu zabranjene međunarodnim konvencijama, te posjetiti društvene mreže.


  DAN PENZIONERA OPĆINE CENTAR

   

  Općinsko vijeće je usvojilo Odluku o obilježavanju Dana penzionera općine Centar 27. aprila, na dan osnivanja Udruženja penzionera općine Centar. Taj dan će se ubuduće obilježavati svake godine održavanjem tematske sjednice Općinskog vijeća, te prigodnim druženjem kojeg će, uz finansijsku podršku Općine, organizirati Udruženje penzionera općine Centar i predstavnici Udruženja ''Partnerstvo za javno zdravlje'' koji realiziraju projekt Centra za zdravo starenje.


  STIPENDIJE ZA UČENIKE I STUDENTE

   

  Kao što je i obećano sredstva za stipendije učenika i studenata značajno smo uvećali, tako da u ovogodišnjem budžetu Općine Centar za ovu namjenu planiramo utrošiti 400 hiljada maraka.


  UKLANJANJE RUŠEVNOG OBJEKTA U  HADŽISULEJMANOVOJ ULICI 40

   

  Objekat u Hadžisulejmanovoj ulici broj 40 godinama je predstavljao opasnost za naše sugrađane koji su ukazivali na ovaj problem. Obećali smo građanima da ćemo riješiti ovaj problem i to smo i realizovali. Otklonjena je opasnost za stanovništvo, prolaznike i okolne stambene objekte, a putem Službe za stambene poslove Općine Centar obezbijeđen je zamjenski smještaj porodicama koje su imale stanarsko pravo u ovom objektu.


  Vodovod Nahorevo

  Realizacijom navedenog projekta trajno će se obezbijediti uredno snabdijevanje pitkom vodom naselja Nahorevska brda, Selja, Muharemovići i Nahorevo, odnosno riješiti decenijski problem stanovnika navedenih naselja. Mi smo obećali da će problem vodosnabdijevanja biti riješen i drago nam je što će uskoro naši sugrađani iz ovih naselja imati pitku vodu


  Internet televizija Općine

  Općina Centar će u narednom periodu testirati sistem prenosa događaja uživo. To se prvenstveno odnosi na sjednice Općinskog vijeća. Sistem će do postavljanja informacionog sistema u velikoj Sali biti u testnoj fazi nakon čega će sjednice Općinskog vijeća i pojedinih događaja iz Općine Centar biti dostupne na web stranici u živom prenosu.


  Podzemni kontejneri

  U Ulici Kaptol započele su aktivnosti na implementaciji ugradnje podzemnih kontejnera na području općine Centar. U skladu sa odlukom načelnika dr. Nedžada Ajnadžića Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove zadužena je da u saradnji sa KJKP „Rad“ pronađe odgovarajuća rješenja za ugradnju podzemnih kontejnera na području cijele općine Centar. Na ovaj način će se trotoari i pješačke staze koji su trenutno uzurpirani kontejnerima osloboditi za pješake.


OBEĆANO – ISPUNJENO

Još tri projekta iz izbornog programa su realizovana. Na listu od 118 projekata dodali smo još jedan. Internet televizija Općine Centar. Nastavljamo dalje snažno i odgovorno raditi u interesu naših sugrađana. 11 od 119...

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.