2. MAJ
Dan Općine Centar
Odlukom Općinskog vijeća iz 1999. godine 2. maj obilježava kao Dan Općine Centar.

Komisija za odlikovanja, javna priznanja i obilježavanje važnijih historijskih događaja i ličnosti, na sjednici održanoj 14.12.1998. godine, pokrenula je inicijativu Općinskom vijeću Centar da 2. maj utvrdi kao Dan Općine Centar. U obrazloženju inicijative, između ostalog, se kaže:

"U burnom razdoblju opstanka i odbrane općine Centar u periodu 1992.-1995. godina mnogo je događaja koji bi mogli ući u uži izbor za Dan Općine Centar. Niti jedan nije bio tako presudan kao što je 2. maj 1992. godine.
Nakon jutarnjeg "zatišja", 2. maja ratne 1992. godine oko 10 sati počela je pucnjava, pretežno iz pješadijskog naoružanja. Cilj neprijateljske majske akcije bio je zauzimanje zgrada Predsjedništva BiH, Skupštine Grada i Općine Centar, čime bi izgledi za prvu odbranu i opstanak Bosne i Hercegovine uveliko bio dovedeni u pitanje. Pucnjave je bilo naročito oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta, Skenderije i Vrbanja mosta. Istovremeno, vršeno je selektivno granatiranje kako pojedinih dijelova naše općine tako i šireg i užeg gradskog područja.
Prava drama tog datuma bila je između 10 i 15 sati, u kojem razdoblju su se odvijale i presudne bitke. Oko 13 sati oklopna borna kola i tenkovi krenuli su prema zgradama Predsjedništva BiH, Skupštine Grada i Skenderiji. Dočekali su ih naši hrabri i tada neiskusni i veoma slabo naoružani branitelji - članovi Patrotske lige, Vikićevi specijalci, rezervni sastav Policije, kao i novoformirane jedinice Teritorijalne odbrane.
Toga dana odbranom nije rukovođeno, odnosno komandovano iz jednog centra ili mjesta, već je to bila spontana akcija u odbrani zgrada koje su od vitalnog značaja za BiH, Grad i Općinu.
Na agresorsku kolonu zapucano je iz Koševskog potoka, iz zgrade Općine, odnosno Skupštine Grada, iz zgrade "Valter Perić" i ostalih mjesta. Rezime višesatne pucnjave bio je slom akcije agresora koji se povukao sa svojom artiljerijom prema Vracama, odnosno Lukavici."
 
 

Svoj praznik - 2. maj Općina Centar svake godine dostojanstveno obilježava, njegujući uspomenu na herojsku odbranu našeg grada od agresorskih napada 1992. godine, uz brojne manifestacije koje su traju od 2. do 9. maja...

Email Form
2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.