Dan mladih Općine Centar

Dan mladih Općine Centar

 

U prisustvu predstavnika Općine Centar, sadnjom mladice japanske trešnje (Drvo mladosti) u parku u Radićevoj ulici kod broja 4 zvanično je 8. maja 2015. godine započela manifestacija Dan mladih općine Centar koja se održava u okviru obilježavanja Dana općine Centar od 2. do 9. maja.

U svom obraćanju prisutnima Amer Kapo, predsjednik Komisije za pitanja mladih je kazao da je Općinsko vijeće Centar usvojilo inicijativu da se 8. maj obilježi kao Dan mladih općine Centar. – Namjera nam je da mladi sa Centra više saznaju šta im sve Općina Centar pruža i da više učestvuju u procesu odlučivanja o pitanjima koja su bitna za mladu populaciju– kazao je Kapo.

Na otvaranju manifestacije Dan mladih Općine Centar Tarik Ašćerić, polaznik Škole gitare Centra za mlade na Gorici izveo je kompoziciju Indexa ''Da sam ja netko''.

 

Info centar za mlade

 

Na platou Trga djece Sarajeva ispred BBI Centra 8. maja 2015. godine, u okviru obilježavanja Dana mladih općine Centar, otvoren je Info centar na kome je postavljeno nekoliko štandova sa promotivnim materijalima. Svi zainteresovani građani a posebno mladi mogli su na tom mjestu cijeli dan dobiti informacije o projektima koje Općina Centar realizuje za mlade, kao i aktivnostima Centra za kulturu Sarajevo i Centra za mlade na Gorici te NVO altruista ''Svjetlo'' i Udruženja ''Dajte nam šansu''. Na platou ispred BBI Centra postavljena je i izložba slika čiji su autori članovi Likovne sekcije Centra za mlade Gorica.

-Ova manifestacija je jako važna, jer je mladost budućnost ovog grada i naše zemlje. Drago nam je što je Općina Centar donijela odluku da ovaj dan bude posvećen mladima. Kroz rad deset sekcija u Centru za mlade na Gorici omogućavamo mladima da se aktivno uključe u realizaciju projekata iz kulture koje finansira Općina Centar– kazao je Senad Bostandžić, direktor Centra za kulturu Sarajevo.

U okviru Dana mladih općine Centar mladima je podijeljeno stotinu besplatnih karata za projekciju filma ''Najduže putovanje'' u kinu Cinema City.

Info centar su tokom dana posjetili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar.

 

Akcija mjerenja šećera i krvnog pritiska

 

U okviru Dana mladih Općine Centar 8. maja 2015. godine na platou Trga djece Sarajeva ispred BBI Centra održana je akcija besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska za građane, koju su proveli profesori i učenici Srednje medicinske škole sa Bjelava. Od samog početka akcije, koja ima za cilj prevenciju neželjenih posljedica zbog povećanog nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska posebno kod starije populacije, građani su pokazali veliki interes.

–Na osnovu dobre saradnje sa Općinom Centar rado smo se odazvali na poziv da provedemo ovu današnju akciju. Uvijek kad provodimo akcije ovakve vrste, u prosjeku imamo 200 pacijenata. Svrha akcije je također da ukažemo na važnost bavljenja fizičkim aktivnostima kako kod mladih tako i kod starije populacije– kazala je Jasmina Domanagić, profesorica u Srednjoj medicinskoj školi.

 

Biblioteka – mjesto susreta

 

U prisustvu velikog broja učenika, u prostorijama Multimedijalnog centra – biblioteke ''Mak'' (Alipašina 6a ) 7. maja 2015. godine učenici Srednje medicinske škole su prezentirali završnu fazu projekta ''Biblioteka – mjesto susreta'' koji ima za cilj da podstakne mlade da češće posjećuju biblioteke. Projekt je realiziran u suradnji sa nevladinom organizacijom ''Infohouse'' i sarajevskim srednjim školama koje su učestvovale u sakupljanju bibliotečkog fonda.

-Akcija prikupljanja knjiga u srednjim školama trajala je do 15. decembra prošle godine i sve prikupljenje knjige predate su u biblioteku "Mak"– navela je koordinator projekta Marija Knežević i uputila riječi zahvalnosti Općini Centar što je uvidjela važnost ovog projekta i uvrstila ga u zvanični program ''Dana Općine Centar''.

Uz prigodan kulturno-umjetnički program u biblioteci ''Mak'' postavljena je i izložba fotografija koje su napravili učenici Srednje medicinske škole a na kojima je pokazana povezanost grada, države i mladih.

 

Dan mladih Općine Centar


Dan mladih Općine Centar 8. maj 2015. godine

Na osnovu inicijative koju je uputio vijećnik i predsjednik komisije za pitanja mladih Kapo Amer,  a koja  je prihvaćena i podržana na sjednici OV, planirano je obilježavanje manifestcije „Dan Mladih“ Općine  Centar

Cilj obilježavanja „Dana mladih“ je informisati mlade o mogućnostima koje Općina Centar pruža  mladima. Povezivanje mladih je takođe  jedan od  osnovnih  ciljeva manifestacije.

 

2013 © Sva prava pridržana. Općina Centar Sarajevo.