Alipašina

Ulica se nalazi na desnoj strani Miljacke. Proteže se od Ulice Maršala Tita do Kobilje glave i puta za Vogošću. Pripada mjesnim područjima «Betanija – Šip», «Ciglane – Gorica» i “Džidžikovac - Koševo I“.
Sadašnja trasa dobivena je reguliranjem i prekrivanjem Koševskog potoka. U osmanskom razdoblju, početna dionica ulice (lijeva obala Koševskog potoka) nosila je naziv Dereboj (na turskom “uz potok”).
U austrougarskom razdoblju nosila je naziv Uz Koševo. U vrijeme Kraljevine Jugoslavije, početni dio nazvan je Ali-pašina, po Gazi Ali-paši, osnivaču obližnje džamije. Svojom oporukom od 27.10.1557. godine Ali-paša je odredio da se uz njegov mezar podigne džamija.
Nakon rata 1941-1945. godine, dobila je naziv Moskovska, po ruskom gradu Moskvi, a od 1953. do 1954. godine zvala se po, tada živom političaru, Đuri Pucaru Starom. Od 1954. do 1994. godine nosila je ime Đure Đakovića, po socijalnom borcu Đuri Đakoviću. Potom, ponovo nosi ime Alipašina, kako se više od 400 godina zvala cijela mahala oko džamije.

Mahala - Dio grada ili sela; gradska četvrt; zaselak.
Mezar – Grob.
Paša -  Titula visokih dostojanstvenika i vojnih lica.