Obilježena 29. godišnjica masakra u Tahtali sokaku na Bjelavama

Danas su, u organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995., članovi porodica nastradalih, prijatelji, komšije, učenici osnovnih škola “Musa Ćazim Ćatić“, „Silvije Strahimir Kranjčević“ i Srednje zubotehničke škole, kao i predstavnici Općine Centar i Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“, polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, te učenjem Fatihe i minutom šutnje izrazili dužnu počast nevino stradalih žrtava tokom proteklog rata u Ulici Tahtali sokak kod broja 10 (nekadašnja Ulica Jelene Vitas).

U ime Općine Cnetar cvijeće je položila Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti.

 

Na ovom mjestu 10. oktobra ratne 1992. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva poginulo je šest naših sugrađana od kojih troje djece, a tri osobe su ranjene. Tog dana u igri su nastradala djeca: Belma Ahmetović (5), Anela Isanović (4) i Dževad Dautbašić (9), te još troje odraslih članova jedne porodice: Franjica Bartolec, njena kćerka Azra i zet Miroslav Vapetić.

 

U svom obraćanju prisutnima predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica je kazao da je ovo jedan od najtežih zločina počinjenih tokom protekle opsade ovog grada. –Svake godine na ovaj način njegujemo kulturu sjećanja koja je jako važna posebno za mlade koji će nas nasljediti. Posebno želim kazati djeci da tokom protekle agresija na našu državu i opsadu ovog grada zahvaljujući hrabrosti i žrtvi pripadnika Armije RBiH, MUP-a RBiH i građana ovog grada mi smo dočekali slobodu u kojoj se prisjećamo naših nevino stradalih. Vi djeco ste budućnost ovog grada i BiH i samo želim da vam poručim najbolji način da cijeite svoju slobodu jeste da imate dobro obrazovanje i znanje koje će vam pomoći da lakše prebrodite životna iskušenja, kazao je Grabovica.