Delegacija Općine Centar učestvovala u obilježavanju 6. aprila - Dana grada Sarajeva

Obilježavajući 6. april – Dan Grada Sarajeva i Dan oslobođenja Sarajeva od fašizma tokom Drugog svjetskog rata, te početka rata i višegodišnje opsade grada 1992. godine, delegacije svih nivoa vlasti, boračkih udruženja te sugrađani obišli su danas spomen-obilježja, nekoliko gradskih grobalja te mezarje Kovači, gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast svim stradalim tokom protekla dva rata.

Delegaciju Općine Centar su predvodili načelnik Srđan Mandić i predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo zajedno sa vijećnicima.

 

Prema utvrđenom protokolu delegacije su prvo položile cvijeće ispred spomen-obilježja „Vječna vatra“, a zatim ispred zajedničkog spomen-obilježja borcima Armije RBiH na šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića. Nakon toga su u Velikom parku položili cvijeće kod Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. i na mezarja ubijenih policajaca, kao i u spomen-parku na Vracama.

 

O značaju odbrane grada i države Bosne i Hercegovine govorio je načelnik Srđan Mandić. – Mogu slobodno reći da je 6. april najznačajniji datum u novijoj historiji našeg grada. Danas obilježavamo dan kada je pobijeđen fašizam u Sarajevu, dakle dan kada je 1945. godine Sarajevo oslobođeno, kada je došla sloboda nakon Drugog svjetskog rata. Nažalost, 6. april je i početak agresije na Bosnu i Hercegovinu, odnosno napad na Sarajevo, tako da na ovaj datum imamo obavezu sjetiti se svih onih koji su i u Drugom svjetskom ratu dali živote za slobodu ovog grada kao i onih koji su tokom rata 92. – 95., također branili Sarajevo u borbi protiv fašizma. Ovdje se nalazimo na trgu gdje je spomenik ubijenoj djeci Sarajeva, što posebno mora da nas opominje i ja uvijek u ovakvim prilikama kažem da je obaveza nas koji smo preživjeli pakao devedesetih godina, da učinimo sve što možemo, da nakon stoljeća rata na prostorima Bosne i Hercegovine proživimo jedno stoljeće mira, izjavio je načelnik Mandić.

 

Tokom dana delegacije su obišle i Gradsko groblje Lav, katoličko groblje Sveti Josip, pravoslavno groblje Sveti Marko, šehidsko mezarje na pomoćnom stadionu Koševo. Delegacije su također položile cvijeće ispred biste partizanskog narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Perića Valtera koji je poginuo u 26. godini života braneći električnu centralu, spomen-obilježje ispred Policijske akademije na Vracama, ispred starog Jevrejskog groblja, te ispred spomen-obilježja kod Općine Novi Grad.