Na Grdonju održana centralna manifestacija obilježavanja godišnjice 105. mtbr

Uz propisane mjere zaštite, u prisusutvu predstavnika ministarstava Kantona Sarajevo, Općine Centar, članova porodica šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, te demobilisanih boraca, danas je na platou ispred spomen-obilježja Mala kula na Grdonju održana centralna manifestacija obilježavanja 28. godišnjice formiranja 105. motorizovane brigade.

Manifestacija je započela odavanjem dužne počasti šehidima i poginulim borcima učenjem Fatihe i minutom šutnje. Sin maloljetnog borca, Ajdin Šegalo predao je ratnu zastavu 105. motorizovane brigade komandantu manevarskog bataljona ove brigade Munibu Derviševiću. Nakon toga su predstavnici Općine Centar i boračkih udruženja položili cvijeće ispred spomen-obilježja Mala kula. Čestitajući današnji veliki dan svojim saborcima načelnik Općine Centar Srđan Mandić je kazao da je zlatnim slovima ime ove brigade uklesano u temelje naše Bosne i Hercegovine. 

 

 

– Ova brigada je čudo otpora, koje je odoljelo napadima jedne od najvećih vojnih sila tadašnje Evrope. Većina pripadnika ove brigade su se odmah na početku rata priključili odbrani grada i države BiH. Nisu imali odgovarajuću vojnu obuku i prvi put su u životu držali pravo oružje u rukama. Ali imali su veliko srce. Ova brigada je i simbol časne odbrane Sarajeva koje je po prvi put zahvaljujući toj borbi ostalo neosvojen i nepokoren grad. Zbog tih heroja imamo obavezu da za generacije koje dolaze obezbjedimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku državu Bosnu i Hercegovinu. Šehidima i poginulim borcima neka je vječni rahmet i slava i veliko hvala za sve ono što su učinili da bismo živjeli u slobodnoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini, poručio je Mandić.

 

 

Na sadašnje stanje boračke populacije se osvrnuo komandant Dervišević. 

 

 

–Kada se sjećamo i govorimo o našim saborcima i svima onima koji su dali svoj život za slobodu ovog grada i države BiH moramo biti ponizni do crne zemlje. Mnogo je godina na ovim i drugim mjestima spominjano kako i kada je nastala 105. mtbr i mi to odlično znamo, jer smo je sami pravili i zbog toga pamtimo naših 315 šehida čija su imena uklesana u ovo spomen-obilježje. Našu posebnu pažnju u ovom vremenu moramo usmjeriti prema porodicama šehida i poginulih borca, prema ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i prema svim onim kategorijama koji su nam pomogli u našoj borbi. Obilježavanje godišnjica naše brigade ne smijemo prepustiti zaboravu, kazao je Dervišević. Prisutnima se također obratio i ministar za boračka pitanja  Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

 

 

Centralnoj manifestaciji je prethodilo postrojavanje članova Udruženja maloljetnih boraca na Sedreniku, te primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade, koju su bivši borci nosili ratnim putem ove brigade do spomen obilježja Mala kula na Grdonju.