Stogodišnjica rođenja Zuke Džumhura i koncert posvećen Safetu Isoviću

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo biće organizator i suorganizator dva kulturna događaja u ovoj sedmici. Povodom obilježavanja stogodišnjice rođenja Zulfikara Zuke Džumhura, u četvrtak 29. oktobra u 19 sati u velikoj sali JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo bit će održana manifestacija posvećena sjećanju na nezaboravnog bosanskohercegovačkog putopisca, slikara i karikaturiste.

O Zuki Džumhuru govorit će Abdulah Sidran, Dijana Hadžizukić, Senadin Dino Begtašević, Jelena Zimonjić i Benjamin Mušinović. Putem online platforme organizatora koja će biti emitovana uživo, lične utiske sa posjetiocima podijelit će Dževad Karahasan, Mišo Marić, Irfan Mensur, Vida Ognjenović, Zehra Alispahić, Nenad Veličković, Jugoslav Vlahović, Alija Pirić, Milan Vlajičić, Esad Bajić, Ines Tanović, Dušan Petričić, Goran Samardžić, Damir Uzunović, Hadžem Hajdarević, Strahinja Strajo Krsmanović i Šejla Šehabović. Manifestacija ''Stogodišnjica hodoljupca'' bit će završena izložbom ''Zuko Džumhur'' autora i arhivara Safeta Hebibovića koja će se održati u Fotogaleriji Jelićeva s početkom u 20 sati. O izložbi će govoriti Muhamed Krnjić, Benjamin Mušinović i Dino Džumhur. Organizatori događaja su JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i Narodni univerzitet Konjic sa partnerima Zavičajni muzej Konjic i UK “Stari Grad“ Beograd.

 

U subotu, 31. oktobra biće održan koncert  posvećen Safetu Isoviću,,Pjevaj Bosno pa me razveseli'' u svečanoj sali RKUD „Proleter“ sa početkom u 20 sati. U programu pored Narodnog  orkestra  RKUD Proletera, nastupiće i  solisti Bahrija Hadžialić, Izeta Milišić, Mirsad Kulo i Namik Nizić.

 

Povodom navedenih kulturnih dešavanja u srijedu 28. oktobra   biće organizovana konferencija za medije u Fotogaleriji Jelićeva, (Jelića broj 1) u 11 sati.

 

Prisutnima će se obratiti Abdulah Sidran, Armin Omerović, direktor JUCKM, kao i predstavnici  RKUD “Proleter“.