Općina Centar finansira dodatne troškove produženog boravka u osnovnim školama

Iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 34.479 KM za finansiranje troškova produženog boravka u osnovnim školama sa područja ove lokalne zajednice do kraja kalendarske godine.

Naime, zbog stanja uzrokovanog pandemijom koronavirusa, naloženih mjera i smjernica za prevenciju širenja zaraze, a u cilju nesmetanog i lakšeg organiziranja produženog boravka u školama, potreban je angažman dodatnog nastavnog kadra, kao i prostora za organiziranje produženog boravka u pojedinim školama.

 

S tim u vezi, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić potpisao je zaključak kojim se iz budžeta izdvajaju novčana sredstva za pomenutu namjenu.

 

Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“ izdvojeno je 9.000 maraka, školi „Hasan Kikić“ 6.000 maraka, školi „Nafija Sarajlić“ 5.100 KM, školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ 4.500 maraka. Iznos od 3.600 maraka dodijeljen je Osnovnoj školi „Vladislav Skarić“, 3.279 maraka školi „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, a 3.000 maraka školi „Safvet-beg Bašagić“.

 

Općina Centar Sarajevo jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja dugi niz godina iz svog budžeta izdvaja značajna finansijska sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada u predškolskim i školskim ustanovama koje se nalaze na njenom području, iako još uvijek nema direktnu nadležnost kad je u pitanju ova veoma važna društvena oblast.

 

Osim redovnih izdvajanja za unapređenje nastavnog procesa i poboljšanje uslova rada i boravka u obrazovnim ustanovama, počev od predškolskog pa do visokog obrazovanja, Općina Centar će u skladu sa mogućnostima obezbijediti i sredstva za dezinfekciju i zaštitnu opremu za potrebe škola, a u cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusa i osiguranja zaštite kako nastavnog osoblja, tako i djece.